ingilizce olarak "3D Concrete Printing" şeklinde tabir edilen yeni bir yapım yöntemidir. Son yıllarda her alanda kullanımı hızla artan 3 boyutlu yazıcı teknolojisinin yapı sektöründeki çığır açısı etkisi olarak nitelendirilebilir. Dünya'da üniversitelerde araştırmalar hızla artmaktadır. Endüstri ayağında da ticarileşme başlamıştır.
Bu konuya en büyük ilgiyi gösteren ülkeler sanırım Hollanda, Çin, ve ABD'dir. Ülkemizde bu konu hakkında bilimsel ve endüstriyel bir uygulama yoktur. Bu sebeple bu entry faideli olacaktır.
Kısaca mantığı:
Baskı, 3 boyutlu tasarımın koordinatlarını gezen bir robot kol vasıtasıyla bir diş macununu fırçamıza sürdüğümüz gibi taze betonun nozuldan ekstrüzyon yöntemiyle itilmesi ve bu işlemin katman katman tekrarlanması ile uygulanmaktadır (https://www.youtube.com/watch?v=Dv78kiQad9c ve https://www.youtube.com/watch?v=DQ5Elbvvr1M ). Tekonolojinin kullandığı beton karışımlarından beklenen özellikler geleneksel betondan oldukça farklıdır. Bu sebeple yazdırmada kullanılabilecek beton karışımları üzerine araştırmalar yoğunlaşmıştır.
Avantajları:
1-işçilik gereksinimini azaltarak yapı imalatına otomasyon getirmesi
2-Kalıp gerektirmeden imalat yapılması
3-Kalıplamayla elde edilemeyecek karmaşıklıkta geometrilerin üretilebilmesi
4-Afet gibi durumlarda hızlıca barınma sorununu çözebilecek olması.
Dezavantajları:
1- Birçok parametresi kontrol altında olması gereken kompleks bir beton karışımı gerektirmesi
2- Betonun çekme kuvvetlerine karşı kuvvetlendirilmesinde gerekli olan donatılandırmanın (betonarme imalatın) etkin şekilde yapılamaması
3- ilk maliyetin yüksek oluşu (her teknolojide olduğu gibi)
4- Sahada yerinde imalatta karşılaşılabilecek olumsuz hava koşullarına karşı önlem gereksinimi
5- Bilginin ve standartların yetersizliği
Teknolojinin önümüzdeki 10 yıl içerisinde tüm dünyada ticarileşeceğini, 20 yıl içerisinde de yaygınlaşmış olacağını tahmin etmekteyim. Daha çözülmesi gereken çok fazla sorunun olduğunu belirtmek gerekir.