Katliamcılara 'delil yetersizliği'nden beraat!
ÇANAKKALE (17.09.2008)- Çanakkale E Tipi Hapishanesi'nde 19 Aralık 2000'de "hayata dönüş" adı altında yapılan katliam saldırısı nedeniyle Ağır Ceza Mahkemesi'nde askerler hakkında açılan dava, 7 yıl sonra "delil yetersizliliği" iddiasıyla beraat kararıyla sonuçlandı.
Çanakkale E Tipi Hapishanesi'nde 19 Aralık 2000'de yaşanan yapılan katliam saldırısı nedeniyle Ağır Ceza Mahkemesi'nde 563 asker hakkında açılan dava, 7 yıl sonra beraat kararıyla sonuçlandı. 4 tutsak ve 1 askerin yaşamını yitirdiği saldırı gerekçesiyle, 563 asker ile 154 tutsak ve hakkında farklı gerekçelerle davalar açılmıştı.
Katliam saldırısında yer alan askerler hakkında; tutsaklar Sultan Sarı, Fahri Sarı ve ilker Babacan'ı "görevin ifası sırasında faili belli olmayacak şekilde öldürdükleri ve 83 hükümlüyü yaraladıkları" suçlamasıyla dava açılmıştı. Mahkeme heyeti, askerlerin tümü hakkında, "yeterli, kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı" iddiasıyla beraat kararı verdi.
Mahkeme, tutsaklar için ise 9 ayrı karar verdi. Mahkeme, dava sürecinde yaşamını yitiren 11 tutsak hakkında ise açılan dava ile bazı tutsaklar hakkında "Ateşli Silahlar Kanununa Muhalefet" ve "Cezaevi idaresine karşı silahlı isyan" iddialarıyla açılan davalar hakkında zamanaşımı kararı verdi. Ayrıca, adresleri tespit edilemediği için ifadeleri alınamayan 61 kişinin ise ayrı bir dosya ile yargılanmasına karar verdi. “Ruhsatsız patlayıcı imal etmek ve bulundurmak", "Adam öldürmek ve yaralamak" iddialarıyla açılan davalarda ise "delil yetersizliği" ile beraat kararı verildi.
Dava AiHM'e taşınabilir
Davaya tutsakları avukatı olarak katılan Av. Gül Kireçkaya, Yargıtay kararını beklediklerini, davaya AiHM'ne taşıyabileceklerini kaydetti. Kireçkaya, "(iki tarafa da beraat verelim davayı kapatalım) anlayışına kesinlikle izin vermeyeceğiz. Biz bu gerçeğin arkasında duracağız ve hakkımızı arayacağız. Gerçekte bizim açımızdan Fahri Sarı, Sultan Sarı ve ilker Babacan'ın operasyon sırasında öldürüldüğüdür. Zaten operasyonun sadece ölüm oruçlarını bitirmek gibi bir maksatları yoktu. Kararı askerler aleyhine temyiz edeceğiz. Hükümlülere operasyonun ardından sevkleri sırasında kötü muamele ve insanlık dışı muamele yasağına aykırı davranıldığı gerekçesiyle 2002 yılında bir dosyayı AiHM'e göndermiştik. Askerler suçlu bulunmazsa bu karar için de AiHM'e gideceğiz" diye konuştu. http://www.atilim.org/hab...rsizligi_nden_beraat.html