köprü ve otoyolların 15-20 yıl gibi süreler için işletme hakkının devredilmesine niye bu kadar karşı olunur anlamıyorum. normal tüketici için köprü ve yolu devlet işletmiş, özel sektör işletmiş ne fark var? özel şirket kafasına göre fiyat koyacak, halkı soyacak, kazığı geçirecek filan diye itiraz edilebilir ama öyle birşey yok. bu tip özelleştirmelerde(doğalgaz özelleştirmeleri de böyledir) önceden belirlenen bir fiyat vardır. ne kadar süre için kararlaştırılmışsa o süre boyunca bu fiyat uygulanır. sonrasında ise devletin izin verdiği ölçüde fiyat arttırımı yapılır.
memleketin yol bakımından eksiği(özellikle demiryolu alanında) saymakla bitecek gibi değil. napalım bu devletin görevi diyorsan o zaman vergini de tam vereceksin. ama sen versen de millet vermiyor. toplanan vergilerin tam 2/3'ü hala dolaylı vergilerden alınıyor. devlet gelir vergisi toplayamıyor. durum bu olunca da ulaşım alanındaki yeni yatırımlar için burdan gelen paralara ihtiyaç duyuluyor.
korkmayın, iki tane yolu devlet değil özel şirket işletti diye memleket elden gitmez. ama halen daha genel anlamda düzgün bir demiryolu ağımız olmadığı için ulaşıma tonla fazladan para harcıyoruz.