başlık açıcı, "birileri tutup 20 küsur cilt tefsir yazmış, bir kitabı yirmi kitapta nasıl anlatmış olabilir ki" diye aklına getirmiş olsaydı, iş bu başlık başka biçimde açılacaktı. 1400 yıl önceki arap toplumunda kadının sosyal statüsüne göre kuran'ın ölçülerinin çağının çok ötesinde olduğu göremeyen sevgili arkadaşlarımızın, biraz da cahil cesaretiyle ettiği laflardır bunlar. detayını herkes tartışır ama şuracığa dikkat etmek isterim:
müminin imanı, kuran'dan önce gelir. önce tek tanrı'ya iman edersiniz, sonra onun hakikat lafzını bulur ve hayatınızı mümkün olduğunca buna göre tanzim edersiniz. bizim hayatımızda bunlar eş zamanlı olarak gerçekleştiğinden bu sıralamanın pek farkında olmayız.
şimdi, ben tanrı'ya iman etmişsem, yaratılmış hakikati olduğu gibi kabullenmek zorundayım. zira iman, vahye dayalıdır. eğer vahye iman ettiysem, aklımla onu anlamaya ve uygulamaya çalışırım.
evet, şimdilerde kadının sosyal statüsü ile kuran'ın sosyal statüsü pek örtüşmüyor. elimizin altında cariyelerimiz yok, kadın da üretiyor, kazanıyor, iffetini koruyabileceği bir hukuk düzeni içinde haklarını koruyabilecek bir bilinçte yetişiyor. kamil insan, nefsinin arzularını ve iki kadın arasında asla tam adaletli olamayacağını biliyor. kuran'ın bu ayetlerinden murad edilen ne ise (kadını güvence altına almak, iffetini korumak vb.) onu yorumlarsın. bugün için kıyasını ona göre kurarsın. evllik müessesine rağmen iffetini sakınmayan bir hanımı uyarırsın, gerekirse ondan uzaklaşırsın, baktın ki olmuyor medeni kanuna göre boşanma davası açarsın olur biter. peki siz, iffeti konusunda hassas davranmayan bir kadını uyarmaz mısınız, devam ederse ondan uzaklaşmaz mısınız, daha da devam ederse boşanmaz mısınız?
kuran, 1400 yıl önceki arap kabilelerine medeni kanuna uyun mu deseydi yani?
yine de konu çok tartışma götürecektir. burada, maksadı düşünmek, anlamak, inançsız ama hakikati aramakta samimi olan arkadaşlarıma bütün bu ön yargılarından kurtulmalarını salık veririm.
önce, 1400 yıl önce kuran'ın indiği topraklardaki sosyal hayatın unsurlarını ve dengelerini, sonra kuran'ın getirdiği yenilikleri ve çağına göre aldığı pozisyonu, sonra bunun farklı millet ve çağlara göre uyarlanışını vs. bilmek gerek. tüm bu veriler ışığında, yine de kuran kadını aşağılamıştır deniliyorsa, yapacak bir şey yok.