istanbula ilk giriş yeri olan fatih silivri kapıda sur dibinde yatan ve osmanlıca bilenler gidip okuyabilir, elekli hasan baba veya elekli baba (dede) isminde bir mezar vardır. işte bu mezar sahibi uluabatlı hasandır. neden isim değişik diye soracak olursanız; akşemsettin hz. lerinin hayatını ve eserlerini okuyanlar bilirler ki gerekçesi de, ''Ulubatlı Hasan'ın Fatih Sultan Mehmet'in önüne geçmemesi için'' dir. o yüzden osmanlı kaynaklarında direkt ulubatlı hasan diye geçmez. fakat fatih sultan mehmet, adaşı mehmet ve hasan diye sultan fatihin çocukluk arkadaşlarının bahsedildiği bu konu ''yeniçeri ocak kayıtları/fatih dönemi ve molla hüsrevin/enderun kayıtlarında pekala geçmektedir. zaten fatih mehmet, adaşı mehmet ve hasan, bu üçü çocukluk, kılıç talimi arkadaşıdır.
bu mevzuyu açan arkadaşları tenzih ederim, sözde tarihçi olduğunu iddia eden erhan afyoncu bile ''osmanlı kayıtlarında ulubatlı hasan geçmez'' deyip milletin kafasını karıştırdı. neden geçmediğini de anlatsana hoca. o elindeki diplomayı tuvalete sok, üstüne de bir kova su dök.
ulan madem yok, 500 yıllık bursa karacabey uluabat köyü nereden geldi, uzaydan mı düştü dangalak tarihçi..!
istanbul'un fethinde, vücuduna 27 ok saplanmasına rağmen sancağı Topkapı surlarına diken Ulubatlı Hasan'ın mezarını buldu....
Osmanlı tarihinde büyük önemi olan Ulubatlı Hasan'ın bugüne kadar yeri bilinmeyen mezarını, TAKViM buldu. Türk Silahlı Kuvvetleri'nden Yüzbaşı olarak emekli olan Mustafa Malkoç, yıllardır süren araştırmalarından sonra, Ulubatlı Hasan'ın mezarının, Fatih'in en eski semtlerinden olan Silivrikapı sur dışında bulunduğunu öne sürdü. Malkoç, Ulubatlı Hasan'ın mezarının neden sur dibine gömüldüğünü şöyle anlattı:
AKŞEMSETTiN KARAR VERDi
"Ulubatlı Hasan'ın Fatih Sultan Mehmet'in önüne geçmemesi için, Fatih'in hocası Akşemsettin, "Hasan'ın cesedini alın, bir sur dibine gömün. Mezarı da belli olmasın' diye emir veriyor. Bunun üzerine yeniçeriler Ulubatlı Hasan'ın mezarını Silivrikapı sur dışına gömerler. Burası yıllarca 'Elekli Baba' mezarı olarak bilinir. Bunun nedeni de bir rivayete göre şöyledir. Ulubatlı Hasan şehit olmadan önce Sultan Mehmet'in kendisine, 'istanbul sana değermiydi?' sorusu üzerine, "Elek elek oldum Sultan'ım, ancak yine de sancağımı bırakmadım. Peygamber efendimiz de bizimle beraberdi" şeklinde yanıt vermesi olarak yorumlanıyor."
SANCAĞI SURLARA DiKMiŞTi
UluabatlI zengin bir ailenin çocuğu olan Hasan, Fatih Sultan Mehmet ile kılıç talimi yapmıştı. Ulubatlı Hasan, Sultan'ın izni ile istanbul'un fethinde en ön saflarda yer almış ve kahramanca savaşmıştı. Osmanlı sancağını surlara diken Ulubatlı Hasan, daha sonra şehit düşmüştü. Hasan'ın mezarı bugüne kadar nerede olduğu bilinmiyordu.
ULUBATLI HASAN KiMDiR?
1428 yılında Bursa Karacabey doğumlu olan Ulubatlı Hasan, istanbul'un fethinde yani 1453'te şehit düştü. Ulubatlı Hasan, istanbul'un Türkler tarafından fethedilişinin simgesi olmuş ve Türk mitolojisinin bir parçası haline gelmiştir. Birçok filmde canlandırılmaktadır.