yunanların kökeni

entry9 galeri
    8.
  1. Yunanlar bir boylar ve aşiretler bütünüdür. Tek başlarına bir kökene dayandırılamazlar.

    Vaktinde şehir devletleri şeklinde kurumlaşırken, her bir boy kendi soyunu devam ettirmiştir. Bazıları antik Mısır ve Hitit etkisi ile daha fazla ön planda olmaya başlamış, buna akalar örnektir, ve sonradan toplumsal bir birlik oluşturmaya çabalamıştır. Spartalılar dahi kendilerini Yunan saymaz. Sadece Atina ve corinth arasında yer alan ufak bir alanda yaşayan eski yunanlar sağa sola göç ederek oralarda koloniler kurmuşlardır. Selanik bile Makedon şehridir. Hatta batı Trakya o vakitlerde bitinya ulusuna aittir. iznik ve Kocaeli de bu toplumun başkentidir. Kendileri Trakyalıdır. Spartacus denilen herifin memleketidir yani.

    Sonradan hristiyanlik yayılınca ve roma imparatorluğu’nda devlet dini haline gelince bu yönetimde yunanlaşma görülmüş, eski latin kimliği bir kenara bırakılmıştır.

    Dikkat edecek olursanız, Rum - Yunan diye bir ayrım vardır. Yunan bildiğimiz, Mora yukarısında yaşayan küçük bir Akdeniz boyudur. Rumlar ise roma kalıntısı olan topluluklardır. Belirli bir etnik kimliğe sokulamaz. Kıbrıs’ta berberi ve Mısır kökenliler vardır, Pontus’ta kadim Doğu kavimleri, orta Anadolu’da ise kelt ve Hitit kalıntıları bulunur.

    Edit: küçük Akdeniz boyu deyince üzülenler, acık eksileyenler olmuş. Garip. Şimdi bile nüfus olarak Yunanlar çok azdır. Üstelik büyük Kırımlar da yaşamamışlardır.
    Ek olarak; küçük bir boy olmak aşağılık kompleksi yapmayı gerektirmez. Romalılar da küçücüktü ve imparatorluk zamanı nüfusları 200 bin civarıydı. Lakin 60 milyonluk bir coğrafyaya egemen olmuşlardı. O dönemlerde toplam dünya nüfusunun 270 milyon olduğunu da hatırlatmak gerekir. Çin ve Hindistan çıkınca, neredeyse geri kalan herkes roma hükümdarlığında demektir.

    Her neyse.
    1 ...
bu entry yorumlara kapalı.
© 2025 uludağ sözlük