uzay zaman bükülmesi

entry26 galeri
    23.
  1. malezya uçağı ayrı bir konu, düşmedi de zaten. kendi başlığında anlatacağım bir ara o mevzuyu.

    gelelim uzay zaman bükülmesine.

    arkadaşlar her şeyden önce şunu bilelim ki uzaydaki yumruk kadar bir meteorun bile kütleçekimi vardır. hatta bedensel olarak bizlerin bile var.

    bu kütleçekimlere sahip cisimlerin uzayı ve zamanı bükmesi, meşhur çarşaf örneği ile en gerizekalıya bile basitçe anlatılır ki einstein'ın bu örneği son derece güzeldir.

    interstellar filmini izleyin arkadaşlar, hâlâ izlemeyen varsa tabi. uzay ve zamanın nasıl bükülebildiği, kütlenin yoğunluğuyla doğru orantıda olan kütleçekiminin zamanı kendine çekerek nasıl yavaşlattığı filmde harika şekilde anlatılır ve tabi karadelikler mevzusu da. karadeliğin olay ufkunu aşmadan uzayı ve zamanı korkunç seviyede bükmesi sonucu olay ufku sınırından geçilip gidilirse neler olacağı vs vs.

    ışığın bile kaçamayıp emildiği karadeliklerin inanılmaz kütleçekimleri sonucunda olay ufkunun ötesinde neler oluyor bilemiyoruz ve muhtemelen de hiçbir zaman bilemeyeceğiz gibi duruyor çünkü bu çekimden sağ çıkacak bir canlı ya da hasar almayıp bilgi aktarabilecek bir cihaz yok. bizlere düşen ''karadeliğin içinde ne var'' ya da ''karadelikler paralel evrenlere açılan bir kapı mı'' gibi cevabını hiçbir zaman bilemeyeceğimiz sorularla uğraşmaktansa ''karadeliklerden nasıl faydalanabiliriz'' sorusu üzerine gitmek olmalı.

    kısacası şu ki newton'un kütleçekim yasası aynı zamanda einstein'ın uzay zaman bükülmesinin temelini oluşturmakta. kütlenin ne kadar yoğunsa çekiminiz o derece güçlüdür ve uzay zamanı da aynı oranda bükersiniz.

    çarşaf örneğini uzun uzun yazmaya üşendim, internetten inceleyebilirsiniz.
    15 ...
bu entry yorumlara kapalı.
© 2025 uludağ sözlük