Köy çocuklarını köyden koparıp memur yaparak ülkedeki tarımın bitme noktasına gelmesinde pay sahibi olan enstitüler. Çocukları "şehir çocukları ve köylü çocukları" olarak ayırması
ve dedemi sırf köylü değil diye kabul etmemesi yüzünden pek işlevsel bulmuyorum. Bir çocuğu sırf "şehirli" diye okula almamak hiç etik değil. Zaten bu ülkede spor konusunda, eğitim konusunda hep köylülere öncelik sağlanıyor. Köy çocuklarına en iyi en idealist öğretmenler gönderilirken, şehirdeki çocuklar ihmal ediliyor.
Edit: Köy Enstitüsü mezunları için "parlak beyin" denmiş; Köy Enstitüsü mezunu bir öğretmen tanıdım; Ne kadar parlak beyinli olduğunu anlamak adına düşündüm: ilkokulda öğrencilerle kendi ilgilenmek yerine nöbetçi öğrenciyi çağıran ve "Sen tahtaya bunları yaz." Bize de "siz de tahtadakileri deftere geçirin." Diyen ve öğrencileri bırakıp arkadaşıyla dedikodu yapan bir öğretmen. Ülkeye yararı yok; Zararı var bence. Ve sınıftaki Karadenizli çocuğa "Laz mısın?" Diye sormuştu; Çocuk "Evet" deyince, öğretmen: "Lazları hiç sevmem." Demişti. Etnik kökene göre çocukları ayıran bir köy enstitüsü mezunu ögretmendi. Kısaca sırf köy Enstitüsü mezunu olması, bir insanı parlak beyin yapmıyor. Bir öğretmen daha tanıdım; O köy enstitüsü mezunu mu; bilmiyorum; Ama iyi ve idealistti. Tek şanssızlığımız: O öğretmenimizin sonradan gelmiş olması. Kısaca köy enstitüsünden iyi öğretmenler de mezun olmuş olabilir; Fakat çoğu sırf köylü olduğu için mezun olmuş. Ve sanıldığı kadar parlak beyin de değiller.