ali murat erkorkmaz'ın görme yetisi de kazandırmaya çalıştığı eseri.
web kamerası aracılığıyla cisimlerin biçim ve renklerini hafızasına kaydederek onları tanımlayabilecek şekilde gelişiyor.
anlamını bilmediği sözcükler söylediğinizde internetten araştırıp, bulguları çözümleyen, öğrenen ve size buna göre cevap verebilen bir yaratık.
sözlük okutularak herkesle muhabbet edebilecek hale getirilebilir.
didiğinin didiğine kadar tasarlanmış da olsa bir insanın* zihin, mantık yapısının aynısına ulaşamayacağı kesindir. istek, zevk ve duyguları varmış gibi yapsada, yoktur, olamazdır. müzikten, filmlerden falan zevk almadıkça yapaylığından değil de zekasından şüphe edilir. nitekim ortada gerçek anlamda bir zeka yoktur. programlanmış grameri ve bilmediği şeyleri webden grameri yettiğince okuyup, bilgileri ilişkilendirerek, belki yüzlerce roman, hikaye okutulduktan sonra, chat odasına salıverdiğinizde robot olduğunu asla çaktırmayacak kadar korkutucu bir başarı yakalayabilir. bu aşamadan sonra herkes ona inanabilir, herkesi kandırabilir. dediğim gibi aslında ortada zeka falan yoktur. bu varlık; ilişkilendirilmiş veriler bütünü, kusursuzca üst üste biriken binlerce şartlandırmadan başka bir şey değildir.
bir spleak, bir smarterchild ne ise odur aslında. zamanında smarterchil'a da bir şeyler öğretmeye çalışmıştım. olmadı. yaptığım tanımları kaydetmiyor. bana sorduğu ismimi unutmayınca, umutlanmıştım halbuki..*