Tarih kitaplarından bilindiği üzere teoman yabgu'nun kuzey asya'da büyük türk hakanlığını kurduğu yıldan, milattan önce 220 yılından, 854 yıl geçmişti. milad'ın 634 yılında büyük türk hakanlığı, mühim bir kriz devresine girmişti. bu çağda, büyük türk hakanlığının başında göktürk hanedanı bulunuyordu. Türkleirn en büyük düşmanı da çin imparatorluğu idi.
40 kişilik bir ihtilal komitesi kuruldu ve başına da yiğit kür şad geçti..
O dönem çin imparatorluğu dünyada en büyük nüfusa sahip imparatorluktu. ben yüz binlerce türk çin boyunduruğu altında ve katledilme tehlikesindeydi. işte kür şad tüm bunlar için yola çıkmıştı. kür şad'ın planı çin imparatorunu esir alıp türk topraklarını kaçırmak ve karşılığında esir düşmüş türk ileri gelenleri ile topraklarını geri almaktı..
Ve gerçekten de o gece 40 türk asilzadesi çin imparatorluk sarayını bastı. çok kanlı bir vuruşma oldu. yüzlerce çinli muhafız 40 türkün keskin nişancılığı ve mahareti ile can verdiler. her ne kadar çinli kuvvetler düşse de kür şad imparatora ulaşmanın imkansız olduğunu anlamıştı. geri çekilme emrini veren kür şad yaya olarak geldiği saraydan atla çıkılacağını biliyordu. Bir baskın yapıldı sarayın ahırına ve atlar kaçırıldı. kür şad ve yiğitleri geri çekilirken arkalarında yüzlerce çinli takipteydi. en son olarak vey ırmağı kıyasında takip bitmiş bir çarpışmaya dönüşmüştü. bir an kür şad etrafına baktığından kendinden başka kılıç sallayan kalmadığını gördü. hepsi ölmüştü..
Son kılıcını savurdu. şanlı atalarını, teoman'ı oğuz han'ı bumin ve istemi kağanları hatırladı. gözlerini yumdu ve 36 vefalı arkadaşının gögüslerine doğru düştü.. Bu ihtilal kazanılmadı diye türkler asla sinmedi. Aksine bütün türk illerinde hiçbir kuvvet tarafından durdurulamayacak bir türk istiklal rüzgarı esti.
Evet arkadaşlar 639 yılının fırtınalı bir gecesinde kimsenin hayal dahi edemeyceği baskın ile çinliler korkuyu en derinlerine kadar hissettiler..