eğer sonunda ölmezsek (ki o ölüm lafları da medyanın uydurması daha çok) bilime ne katkısı olacak diye soruluyor ya, katkısı sadece bilime olmayacak diye gireyim lafa.
misal bi bilimadamı yeni bi tür keşfetse bilime katkıda bulunmuş olur ama bilim çevresi dışında kimse sallamaz bu haberi (milyonlarca tür var zaten, yenisini bulmuşsun çok mu),
biyoloğun teki hücre içinde yeni bi organel keşfetse bu haberle de biraz ilgileniriz, ders kitaplarımız falan değişir, ama sonra yine sallamayız.
bu tip örnekleri daha pek çok verebilirim, bilime katkısı olup sıradan adamın hayatını pek fazla etkilemeyecek keşiflerden bahsedebiliriz. işte bu big bang deneyi bu noktada ayrılıyor bunlardan.
çünkü bu deney eğer başarılır ve bi big bang benzeri yaratılabilirse, maddeyi oluşturan o son herze açıklığa kavuşturulabilirse senin benim tüm insanlığın yaşamı algılayışında temel bi değişim gerçekleşebilir. eğer bu evrenin bi patlama sonucunda oluştuğu teorisi daha kuvvetlenir, yokluktan varlığın nasıl oluştuğu üstüne daha fazla bilgi edilebilirse bu deney ne yapabilir biliyor musunuz,
tanrıyı öldürebilir.
sekiz milyar doları geçtim, seksen trilyon dolar feda olsun bu kadar önemli bi deney uğruna. tamam uçmayalım, şak diye tüm dünyanın dinleri bi kenara atacağı yok orası kesin, ama kafası bilime daha yatkın kesimin elinde yaratılış teorilerini daha bilim tarafına meylettirmek için işe yarayacak bu deney.
o kadar parayı açları doyurmak için harcasaydınız ya diye eleştiren hürriyet okurlarına "eğer bu dünyada tanrı inancını öldürürseniz, zaten bugünkü kadar aç insan kalmayacaktır ilerde" desen bugün sizi anlamazlar ama gelecek nesiller bu deneyi bi galile'nin engizisyonu mat etmesi gibisinden, reform gibisinden saygıyla ve dünyayı batıl inançlardan kurtarma adına atılmış bi adım olarak anacaklar.
ha deney sonunda tam tersi de olabilir dediklerimin,
tanrı dirilebilir.. bak o olasılık da var brrrrrrr (üç buçuk üç buçuk üç buçuk) ehauehau....