bu pankartlarla ne ifade edilmeye çalışıldığını anlamak için marki de sade'ın yazdıklarını ve yazdıklarının fransız devrimi üzerindeki etkisini bilmek gerekir.
marki de sade akla gelebilecek en iğrenç fantezilerden daha da iğrençlerini, üstelik hiç öyle fantezi olarak filan değil, yapılması son derece makul ve ahlaki olan şeylermiş gibi yazıyordu. dahası toplumdaki genel geçer ahlaki değerlerin savunuculuğunu yapanların aslında kendi kurgusundaki ahlaki(!) standartlar içinde yaşadığını iddia ediyordu.
de sade, egemenlerin aslında hiç de uymadıkları ahlaki değerleri savunur görünmelerinin sebebinin toplumu kontrol etmek olduğunu iddia ediyordu.
velhasıl, egemenlere baş kaldırmanın yollarından biri de onların işlerine gelmeyen insanları kötülemek için kullandıkları, ahlaki düşüklük sembolü olarak lanse ettikleri sıfatları hiç çekinmeden sahiplenmektir. onların tartışılamaz olduğunu iddia ettiklerini tartışmaktır. kullanılamaz ilan ettikleri kelimeleri (misal vajina) kullanmaktır.
diğer bir örnek: yobazlar kadınları kadın olarak anmayı sevmez, "hanımlar" derler. niye ki "hanım" deyince belli bir ahlaki(!) kalıba koymuş olacaklar kadınları. buna karşılık kadınlar "biz hanım değil, kadınız" diyorlar. kimisi de abartıp "ben orospuyum" diyor.
dediğim gibi, bu tür çıkışları görünür manası üzerinden değil, sembolik manası üzerinden değerlendirmek daha doğrudur.