bi cümlenin zamana ve yere göre farklı anlam kazandığını anlamayanlarca eleştirenlere çemkirmelerini sağlayan cümle.
misal 1789'da aristokrasiyi, feodalizmi devirip devrim gerçekleştiren fransız devrimcileri o feodalizmin yerine ne getirmeye çalışıyorlardı.. burjuvaziyi. peki bugünden geçmişe bakıp fransız devrimcilerine "karşı devrimci, gerici vs" diyebilir miyiz. değil mi ki bugün sola karşı olanlar, sol devrimin karşısında konumlananlar burjuvaziyi savunmuyorlar mı.. o zaman bunlara devrimci demek yanlıştır gibi bi sonuca mı varmak gerekir.
tarihi basit düz mantık çerçevesinde algılıyorsanız evet. ama tabii ki doğru olan bu değil. bugünün sağcısı, gericisi burjuvazi tarafında konumlanıyor diye iki yüz sene önceki devrimcilerle aynı kefeye mi koyacağız onları. tam tersine o iki yüz sene önce yaşayan insanlar bugünkü sol idealleri benimsemiş devrimcilerle özdeş aslında. çünkü o zaman burjuvaziyi savunmaktı devrimci düşünce.
atatürk'ün en çok fransız devrimi'nden etkilendiğini biliyoruz. başına geçtiği memleketin millet kavramından uzak, ümmet ve tebaa olduğunu gören bu devrimci adam ilk olarak bu millete bi ulus bilinci getirmek gerektiğini düşünmüştü. yani aslında motivasyonu devrimciydi atatürk'ün.
bugünse artık ulus millet (tek vatan tek millet vs) evet açıkça gerici bi fikirdir ve hatta faşizandır. ama o zaman devrimci bi fikirdi. o yüzden tıpkı yukarıdaki örneğin aynısına varıyoruz.
bugün hala bu cümleyi savunanlar kendilerini atatürk'le aynı kulvarda mı zannediyorlar. ne yazık ki evet.. dedik ya, kafaları sadece düz mantığa basıyor çünkü.
bu lafa faşizan diyenler ise söylendiği günü baz alarak konuşmuyorlar. o zaman için devrimci bi içeriği olduğunu yadsımıyorlar. aynı şekilde atatürk nasıl bulunduğu toplumu ileri götürmek için devrimci bi motivasyonla işe koyulmuşsa bugünkü insanlar da artık yüz sene öncesinde kalması gereken bu fikre saygılarını duyup daha ilerisini (var olan muhafazakar kesime karşı gelerek) savunuyor.
şimdi söyleyin bakalım. olaya devrimcilik, muhafazakarlığa karşı gelmek açısından bakarsanız, asıl bugün bu sözleri hala savunanlar mı yoksa karşı gelenler mi atatürk'le aynı kulvardadır.