istatistik yapmak ve bunun sonuçlarını toplamak başka, bu sonuçları rasyonel bir şekilde değerlendirmek başka alanlardır. istatistiklerin değerlendirmesini doğru yapamazsak hiç bir boka yaramaz onca amaç. Değerlendirirken sonuçlardaki danseden rakamlardan başka faktörlere de bakmak gerekir. bunları yazmamnın sebebi bir gazetedeki taciz vakalarının artışına dair yıllara göre elde edilen veriler. 10 sene önce kadına taciz ve ensest vakalarının defalarca kat ( kaç olduğunu unuttum) daha az olduğunu, 10 yıl sonra bu yıla gelindiğinde artarak ivme kazandığını söylemiş. bu verileri böyle yorumlamak için salak olmak gerekir.
10 yıl önce telefonlar, kayıt cihazları, internet haberciliği ve bilgiye ulaşma,yayma bu kadar fazla değildi. olanlardan kimse haberdar değildi, hatta belki herkes bu kadar konuşmaya hevesli değildi. kendi çocukluğumda,3 adım yerde, 3 değişik sapıkla karşılaşmamdan yola çıkarak o zamanlarda olan istatistiği kabaca tahmin etmeye korkuyorum.ki bu on yıldan çok çok önce idi.okumayı bilmeyen ve katalizörlerin katkısını ayırt edemeyenler için istatistik sadece kendilerini ve birilerini oyalama bilimi olarak kalır.
velhasıl, her zaman durum dişi cinsin aleyhine idi, yaş önemli değil, kundaktaki bebek de dahil, 80 yaşındaki nine de. buna kadınları yücelten sistem diyebilmek epey bir acizliktir. kendinde bir şekilde bir acziyet gören biri kadınların da otomatik olarak yüceldiğini sanabilir.
bu paragrafları da üstteki sabahuykusu adlı yazar arkadaşın bu olayları şimdi varmış gibi algılıyoruz lafını desteklemek için yazdım.
uyumayan ve gayet de farkındalığı olan bütün yazarlara selam olsun. farkındalık hayatta her şeydir, insan olabilmenin temel taşlarındandır.