önce ekonomik bir platform olarak tasarlanmış fekat rusya ile çin'in beraber askeri tatbikat yapması akabinde aceba askeri bir yanı da mı olacak, sorularını akla getirmiştir.
akademik çevrede tr'nin şangay ile ilişkilerine, ilgili kişiler, bildiğim kadarıyla, iki şekilde yaklaşmaktadırlar;
1- Tr, denge politikası gütmeli ve orta asya-uzak doğu ve kuşkusuz rusya ve özellikle türkî cumhuriyetlerle olan ilişkilerini pekiştirmek için bu platform ile iletişimini, üye olmasa da gözlemci statüsünde, sürdürmelidir.
2-bu örgütün iki başat gücü olan rusya ve çin, özellikle türkiye'nin, örgütün şimdiki kapsama alanı olan bölgede güçlenmesini istememektedirler ve hiçbir zaman da istememişlerdir. rusya'nın zaten "yumuşak karnı" türkî cumhuriyetlerden oluşmaktadır ve türkiye'nin bu ülkeler ile etkileşime girmesi rusya için, şangay içinde veya dışında, kabul edilemez! çin'in de uygur sorunu vardır, o nedenle bölgede türkiye'nin varlığını hoş karşılamayacaktır. bu nedenle...
mesela, tam bu noktada ikinci görüşü savunan bir elemana, ama bu örgüt tr'yi gözlemci statüsünde davet etmiş fakat bizimkiler burunlarını kırıp da yaklaşmamışlar, madem bizden çekiniyorlar, niye davet etsinler ama değil mi?
...ya işte bu ülkeler böyle düşündüklerinden, eğer tr bu bölgede güçlenmek istiyorsa bunu şangay dışında yapmalıdır .** zaten bu iki dev ülke, kendi çıkarları gereği, tr'ye bölgede göz açtırmayacak, tr'yi sindireceklerdir!
yani evet, açtırmayabilirler de *, de ab'ye dahil olunca tr'yle ilgili bölgelerde, misal balkanlar, misal musul, misal kıbrıs, misal türk azınlıkların olduğu yerlerde sanki çok göz açtırıcaklar bize, sanki batı bizi sindirip kullanmayı falan hiiiç istemiyor ak, diyesim gelmiyor değil. ki zaten oralara gelene kadar, tr'nin bu tip yayılmacı politikalar izlemek konusunda, bunu yapabilme kapasitesi olmasına rağmen, güncel siyasi durum nedeniyle pek bi şe yapamadığı da ortadayken peeeh diyorum.
bana nedense birinci görüş, şimdilik, daha makul görünüyor.