kuranı okusa ne olacak? kuranı tek başına okumak bir işe yaramaz. eğer islamı anlamak istiyorsan, muhammed in hayatını, hadisleri, arap kültürünü, eski inançlarını, yahudi inançlarını, hatta bir zahmet incili de okuman gerekir.
kuranı anlaman için en başta arap tarihini çok kesin şekilde bilmen gerekir çünkü ayetler an an gelmiştir ve o anı bilmiyorsan hangi ayet neye karşılık geliyor kestiremezsin.
richard dawkins daha çok islamcılara bakarak bir yargıya varmış ki bu da pek uçuk sayılmaz ama derinlemesine bir araştırma değildir.
sonuçta islamı müslümanlara bakıp öğrenirsin, yahudiliği gidip müslümanlara bakıp öğrenmek gibi seçeneğin yoksa veya buna inanmıyorsan tabi.
richard dawkins de onlarla tartışmada bulunmuş biridir. ayrıca birinin islam hakkında bilgi edinmesi için salt kuranı okuması gerekmez. mesela siz kuranı arapça bilmediğiniz halde okuyabilirsiniz ancak siz kuranı okumuş temelde olmazsınız, tercüme edenin anladığı, algıladığı şekilde okursunuz. aynı mantık birinin kuranı okuyup bunun üzerine kitap yazması veya belli bir eleştiri çıkartması üzerine de olabilir. sen gidip incil üzerine eleştiri yazan adamın kitabını okuduktan sonra bir daha gidip incil okumana gerek yoktur.
ha eğer sen komple bir eleştiri çıkartacaksan, hiç kimsenin görmediği bir tutarsızlığı savunacaksan o zaman tamam ancak diğer türlü din adamı değilsen, bu konuda bir ilahiyat eğitimin yoksa gidip zaten kutsal kitapları kafana göre yorumlayamazsın. onların çıkarttığı yorumlar üzerinden bir savunma veya yalanlama yapabilirsin sadece.