türkçe'ye ve rusça'ya hangi benzerlikleri olduğunu merak ettiğim dildir. hayır işkembeden sallamak kolay ama şöyle ki. .
kesinlikle italyancaya benzediği kadar benzemez türkçe'ye. tabi ki içiçe oldukları için etkileşim olmuştur, ancak bu bir kaç kelimeden öteye değildir. aynı şekil türkçe de kürtçeden sadece bir kaç kelime almıştır. cümle yapısı ve gramer tamamiyle farklıdır birbirlerinden. kürtçe başlığında irdelemiştik bu konuyu ama tekrar belirtelim;
- alfabesi latin alfabesi olup türkçede bulunmayan q,w,x harflerini barındırır. toplamda 4 diyalektiği vardır. zazaca, kurmanci türkiye de konuşulanları, sorani ırak'ın bir kısmında, gorani de iran'ın bir kısmında olmak üzere. en önemli özelliği dişil, eril kavramıdır ve düzensizdir bu kavramlar. almanca bilenler bilir dişil/eril kavramını. ona benzer. türkçe'de bu yoktur, farsça'da da bu yoktur. kürtçenin tüm diyalektlerinde mevcuttur.
- türkçede ki -yorum, -yorlar gibi fiil sonuna gelen eklerin benzeri yoktur kürtçe'de. onun yerine başlı başına fiil olan "yapmak" kelimesi yani kurmancide -dıkım, zazakide - kena eki gelir.(zazacayla kurmanci arasındaki en büyük / hemen hemen tek/ fark budur)
örnek :
türkçe : seni çok seviyorum
kurmanci kürtçesi : ez te zef hezdikim. ( seni çok sevmek yapıyorum ) gibi bir karşılığı olur türkçeye çevirirsen.
zazaki kürtçesi : ez to zef heskena.
bu örnek esası teşklil eder. tüm cümle yapıları böyledir.
soru cümlelerinde fiil/ yüklemin yerleri tamamen farklıdır.
örnek :
türkçe : eve gidecek misin ?
kurmanci kürtçesi : tu yi heri male ? (türkçe karşılığı sen gideceksin eve ? gördüğünüz gibi soru eki yoktur kürtçe de vurgu esastır ve özne yüklem yerleri bambaşkadır)
önemli not : ben bu kadar işimin arasında niye yazdım bunları, mehter zamanından kalan beyinlerde oluşan o provakatif fikirleri değiştirmek için mi ? hayır. onu yapamayacağımı biliyorum. en azından öğrenmek isteyenlerin görebileceği bir şey olsun diye.
ayrıca ehmedi xani'yi türk yapanlara neyi öğretebilirsin ki ?