siber savaş

entry10 galeri
    9.
  1. ana akım medya " siber savaş " terimini büyük çaplı web temelli suçlardan ukrayna'daki çevirimiçi manevralara kadar hemen her şey için kullanıyor fakat siber savaşın gerçek askeri operasyonlara nasıl uygulandığını açıklayan çok az kişi var. uluslar silahlı kuvvetlerini digital cephelere yollama becerisini geliştirdikleri zaman , bundan yüzyıl önce roketlerin ve uçakların yaptığı gibi savaşı yeniden şekillendirme gücünü buluyor.

    günümüzde 100 civarı ordunun bir tür siber savaş organizasyonu var. örneğin maryland'deki fort meade tesisi ulusal güvenlik teşkilatı'na (bkz: nsa) ve abd siber komutanlığı'na ev sahipliği yapıyor ve pentagon'dan daha fazla personele sahip. şangay'daki datong'un ise abd ordusu'nun iletişiminden new york times'ın dahili e-postalarına kadar her şeyi hack'leyen çinli unit 61398 'in evi olduğu söyleniyor.

    bu örgütlerin boyu , ölçeği , eğitimi ve bütçesi değişse de , amaçları hep aynı. abd hava kuvvetleri'nin tabiryle " yok etmek , yalanlamak , yıpratmak , kesintiye uğratmak ve kandırmak." aynı anda , ülkeyi düşmanın siber savaşı aynı amaçla kullanmasına karşı da koruyorlar. yetkililer böylesi birimlerin nasıl örgütleneceği gibi daha kapsamlı konular da tartışıyor. tekliflerden biri bu örgütlerin yepyeni askeri birimler olması.
    bu tartışmaların sonucu ne olur bilinmez ama birçok kişinin yeni bir savaş türü saydığı siber savaş aslında geleneksel silahlı mücadeleye çok daha yakın. savaş başlamadan önce akıllı bir komutanın yaptığı şey istihbarat toplamaktır. 2. dünya savaşı nda zaferi getiren şey , müttefiklerin mihver devletleri'nin telsiz şifrelerini kırmasıydı. modern savaşta ilk adım digital iletişimi dinlemek. çünkü ağlara sızmak daha agresif eylemlerin altyapısını hazırlamaya yardımcı oluyor. askeri yetkililer bu taktikleri pasifik'te gerilim son yıllarda yükseldikçe kullanıyor. çinli hacker'ların abd silahlı kuvvetlerinin ağlarını hedef alarak birim konuşlandırma takvimlerinden pasifik'teki amerikan üslerinin lojistik duruma kadar her konuda istihbarat topladığı söyleniyor. edward snowden 'ın sızdırdığı belgeler abd siber birimlerinin de çin'deki potansiyel rakipleri hakkında bilgi edinmek için aynı derecede uğraştığını gösteriyor.
    digital savaşı geçmişteki istihbarat programlarından ayırt eden , operasyonların bir anda bilgi toplamadan agresif eylemlere dönüşebilmesi. 2. dünya savaşı'ndaki şifre kırmanın aksine , siber saldırılar düşmanın telsiz sinyallerini okumakla kalmıyor , telsizin kendisini de ele geçiriyor. yakın tarihte kırım'daki ukrayna birlikleri rus işgali sırasında komutanlarıyla elektronik bağlantı kuramadıklarını fark ettiler. izole edilmiş , silah bakımından üstünlüğü kaybetmiş ve ne yapacaklarını bilemez halde olduklarından tek kurşun sıkmadan teslim oldular.
    0 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük