tarih boyunca bilmediğimiz şeyleri hep yok saydık. ya çekindik öğrenmekten- ki değişiklik ve yenilik her zaman zahmetlidir- ya da gerçekten dünyanın en yüzeysel adamları biziz. ankara'nın ötesine geçmemiş insanların kürt kültürünü ibrahim tatlıses ve çiğ köfteden ibaret sanması normal tabi.
kürt kültürünün öğeleri çoktur. hem de değişmeden günümüze kadar gelebilmiştir bir çoğu. kültürden anlamamız gereken kurdukları devletler değildir tabi. bunu böyle anlayan arkadaşlara da ayrıca selam ederek bir kaç öğeye değinelim.
kürtler içinde mevcut olan bir nevi halk ozanları. melodiyi bizzat yorumlarıyla yönlendirmeleri en önemli özelliğidir bu kurumun. bugunkü rap parçalarının gelenekselleşmiş halini anımsatır. sözlerin anlaşılır ve hızlı söylenmesi önemlidir. eyşeşan, şakiro, karabete xaco en ünlüleridir.
- yazılı eserleri :
ehmede xani'nin mem u zin eseri bilinen en eski eserlerdir. bilinen ilk yazıtları ise gılgamıs destanıdır. şiir konusunda oldukça zengindir. osman sebri,pirêmerd, evdalê zeynike, nureddin zaza gibi ünlü şairleri vardır. günümüzde de miraz roni iyi temsilcilerindendir
- günlük yaşam :
giyim kuşam kadınlarda renkli yöresel kıyafetlerden oluşur. sunni kesim beyaz, alevi kesim siyah başörtüsü takar. ama bu batıda gördüğünüz başörtülerinin aksine tülbend şeklinde olup "laçik" diye adlandırılır. aile bağları kuvvetlidir. bir insan dedesinin amcaçocuklarının torunlarıyla bile içiçe olabilir hala. ve onlar da diğer kuzenlerinden farklı değildir.
şimdi bunlar tamamiyle benim bildiklerim ve hiç bir araştırma yapmadan aklıma gelenler. bir bilirkişi kıvamında da değilim bu konularda.
yani ademoğlu garip; görmek istediği kadarını görür, bilmek istediği kadarını bilir.