üniversite okumanın boş iş olması veya olmaması tamamen kişiden kişiye göre değişen bir durumdur. hayattan beklentilerinize, hedeflerinize veya ideallerinize bağlıdır. mesela futbolcu olacaksanız üniversite mezunu olmanıza gerek yoktur. zaten futbolcuların yüzde doksanı lise mezunudur. ya da bir şarkıcı olacaksanız üniversiteye gitmeye gerek yoktur. ama bir konservatuar eğitimi almış olmak da bir şarkıcı için fevkalade olur.
çok para kazanmak istiyorsanız da üniversiteye gitmenize gerek yoktur. direk ticaretle uğraşmanız en mantıklısıdır çünkü bugün bir üniversite mezununun kazancı ortadadır. çok uç noktalarda bir kariyere sahip değilseniz maaşlı bir çalışan olarak asla zengin olamazsınız. ancak bir alanda uzmanlaştıktan sonra kendi işimi kuracağım diyorsanız o başka. mezun olduktan sonra sadece maaşlı çalışan olmayı düşünüp 250 - 300 bin lira para harcayarak özel üniversiteye giden bir kişinin de mezun olduktan sonra kazandığı parayla harcadığı parayı ne kadar sürede amorti edeceğini iyi düşünmesi gerekir.
bazı meslekleri yapabilmek için ise üniversite okumak şarttır. üniversiteye gitmeden doktor, mühendis ya da ekonomist olamazsınız. ayrıca üniversite okumanın kişiye prestij kazandıracağını da unutmamak gerekir. üniversitenin kişinin sosyal ve kişisel gelişiminde de payı büyüktür. ne kadar aksi iddia edilirse edilsin mezun olduktan sonra bir kendinize bir de üniversiteye gitmemiş lise arkadaşınıza bakarsanız farkı görürsünüz.