öncelikle "gothic" kelimesinin anlamına ve nerden geldiğine bakalım.*
bu sözcüğü ilk kez kullanan rönesans dönemi ıtalyan sanatçıları için gothic terimi,oldukça değişik bir anlam taşımış ve klasik biçimlere karşı çıkan kuzeyli barbarların, özellikle cermen kökenli halkların kültürünü simgeleyen bir sözcük olarak kullanılmıştır.
gothic sözcüğü,ilk önceleri rönesans olgusunun dışında kalan tüm barbar kültürü ifade etmek için kullanılmıştı.ancak sonradan,bu kültür daha iyi anlaşılıp,takdir edilmeye başlanınca daha dar bir anlamda,yalnızca mimari bir biçimi belirtmek amacıyla kullanılır oldu.daha yakın dönemlerde ise,halk dilindeki anlamıyla,tümüyle dinsel yapılarla,özellikle katedraller ile bağdaştırılan bir terim haline geldi.
"new english dictionary" (yeni ingilizce sözlük) gothic sözcüğü için şu tanımı vermektedir:
"batı avrupa da xii. yüz yıldan xvi. yüz yıla kadar yaygın olan mimari stil için kullanılan terim.stilin temel özelliği sivri kemerlerdir.aynı zamanda mimari ayrıntılarda ve süslemede de uygulanmıştır".
gothic(goth) metal ise,tarzını ortaçağın dini ve kültürel yapısında bulunan öğelerden aldığı için bu ismi seçmiştir.gothic metal, ortaçağda kullanılan giysiler,melodiler gibi öğeleri alıp,onu metal müziğin sertliğiyle harmanlamış,dinlenmesi kolay ama anlaşılması bir o kadar da zor,kendine özgü bir metal türüdür.zaten yeterli ingilizceniz varsa anlarsınız.sözlerde bol bol incilden alıntılar,ortaçağ avrupasından türetilmiş efsaneler ve latince kelimeler görülür.ciddi anlamda "gothic" metal grupları için geçerlidir bu...yoksa günümüzde örneğin anathema bu tarza uymamaktadır.
doğuşu :
90'lı yılların başında paradise lost tarafından ilk temelleri atılmıştır.ilk başlarda biraz garipsense de sonradan kabul görmüş,gelişmiş ve benimsenmiştir.ılk çıkan gothic metal gruplarını müzikal açıdan ele alırsak günümüz gothic metalinin aksine ağır gitar riffleri,çok az klavye ve çok az melodi kullanıldığını görürüz ve bu ilk gothic metal gruplarının vokal tarzlarına bakarsak da,genellikle brutal vokalin ağırlıkta olduğunu görürüz.brutal vokal deyince aklınıza hemen death veya black metalle benzeştiği gelebilir.ama alakası olmadığını da belirtmek zorundayım.death veya black metal yapan gruplar gitarları ve bateriyi çok yoğun bir şekilde kullandığı için vokaller şarkıya ayak uydurabilmek amacıyla şarkıyı çarçabuk söyler.gothic metal ise bu tarzlardan bu noktada ayrılıp daha sakin ve anlaşılır bir şekilde ve isyan dolu bir halde kullanmıştır,brutal vokalleri.
aslında gothic metal;celtic frost,bir kaç yıl sonra paradise lost ve theatre of tragedy gibi,bayan vokal,melodik klavye ve ağır doom riffleri kullanan gruplardan evrimleşmiştir.type o negative, my dying bride ve anathema gibi gruplar da temel olarak insanı ürperten klavye ezgileri ve ağır hüzünlü havasıyla dikkat çeker.bayan vokalleri ve death metal gırtlağıyla metal tarihinin ilk gothic şarkısı olarak paradise lost'un gothic albümündeki aynı isimli "gothic" gösterilir. albüm, the gathering gibi gruplara hatta paradise lost'un kendisine bile ilham kaynağı olmuştur.
son dönem goth metal :
90'ların sonlarına doğru gelirken ortaya daha yumuşak bir goth metal tarzı çıktı.bu tarzı benimseyen gruplar da temel olarak kendilerine bayan vokali belirlediler ama doom metal öğelerinden ve erkek death vokallerden uzak durdular.the gathering, within temptation, lacuna coil, lacrimosa ve tristania gibi gruplar bu tanıma uyan soft gothic gruplarıdır. bu gruplardan bazıları aynı zamanda müziğe elektronik sesler veya klasik rock müziğini ekleyerek daha geniş kitlelere yayılma amacı güttüler(theatre of tragedy gibi,ama ellerine yüzlerine bulaştırdılar ve şu an için teknomsu bir grup diyebiliriz onlara).
sözlerin kaynakları :
genel olarak gothic metal'in sözleri de belirli konular üzerine sabitlenmiştir; din ve tanrı, cennet-cehennem,romantizm,erotizm(my dying bride'ın ilk albümlerinin sözlerini çevirin...porno film senaryosundan farksızdır)korku, depresyon, matem, boşluk ve ölüm...yani goth metalin sözlerini,ülkemizdeki arabesk müziğin sözlerine benzetmekte doğru olmaz.arabesk müzik "allahım nolur yardım et" şeklinde yaşanan her acı nedeniyle tanrıya sığınırken,gothic/doom metal sözleri olaya "bu dünyayı sen yarattın,öyleyse korumakta sana düşer,görevini yap" anlayışı nedeniyle çektiği her acı nedeniyle direkt tanrıyı suçlar.
"bu nedenle bu tür müzikleri dinleyen insanların dini duyguları zayıftır"
hakkında düşünülen yanılgılar :
gelelim bu tür müziğin bazıları tarafından dışlanma sebeplerine...şöyle bir örnek vereceğim.hizbullah gibi örgütler yüzünden batı dünyası,koskoca islam alemine tek bir kılıf giydiriyor.baştan aşağı beyaz giyinmiş,sakallı,pis ve sırtında kalashnikov taşıyan...demek istediğim her akımı,inancı,görüşü sulandıran insanlar mevcuttur.gothic metali sulandıranlar ise;
- ağustos ayında güneş en tepedeyken bile baştan aşağı simsiyahtır.
- aslında tikky nin ta kendisidirler.hatta bu insanlara goth metal dinleyen tikky'ler diyebiliriz.hemen hemen hepsi parasızlığı,uzakdoğuda bir ülke adı sanır.
- hatunları,"ben her şeyi boş verdim...hayat beni s.kmiş..şu s.kse ne olur" mantığıyla olaylara yaklaşmakta,90 metrekarelik bir evin boya badanasına yetecek kadar boyayı yüzüne,orasına burasına sürmekten çekinmemektedir.
- erkekleri ise abazanın önde gidenidir.tek amaçları mala vurmaktır.ibne gibi konuşmak hoşlarına gider.
gerçek dinleyiciler ise sadece kendilerini ruhsal yönden depresif hissettikleri,bu müziği sevdikleri için dinlerler ve kendilerine yakıştırılan;con con,artist,zibidi,göt,götik(gothic'i böyle okurlar ya) yakıştırmalarına sonuna kadar uyuz olurlar.