kıpçaklar

entry69 galeri
    59.
  1. Prof. M. Zakiev, Sovyet Resmi Türkologlarının; Kıpçakların, Asya’dan Doğu Avrupa’ya MS 11.yy’da geldiğini, hatta Türklerin Doğu Avrupa’ya ilk defa Hun adı altında MS 4.yy’dan sonra gelmeye başladığını, yüzyıl sonra Hunların kaybolduğunu, Hunların yerini Avarların, Avarların yerini Hazarların aldığını, Hazarların kaybolmasından sonra Asya’dan Peçeneklerin, 11.yy’da da Kıpçakların geldiğini ileri sürerek gerçek bilim insanlarının rağbet etmeyeceği “çocuklar için bir peri masalı” anlattıklarını yazmakta, Doğu Avrupa’da bilinen zamanlardan bu yana Türk dili konuşan halkların yaşadığı ve halen yaşamakta olduklarını belirtmektedir. Halkların değişmediğini, yönetici boya göre sadece isimlerinin değiştiğini, bütün dönemlerde Türk dili konuşmaya devam ettiklerini belirtmektedir.

    Özetle; binlerce yıldır bu bölgede yerleşik hayata geçmiş, Devletler kurmuş, birçoğu şehir olmak üzere sayısız yerleşim yerinde yaşayan Türk dili konuşan halklar, bölgeye Kıpçak-Kuman boylarının hâkimiyeti sonrası, çiftini-çubuğunu, köyünü-şehrini, kısaca evini-ocağını terk edip gitmemiş Kıpçak-Kumanlar olarak adlandırılmışlardır.

    Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesinin 9 Ağustos 1944 tarihinde yayınlanan kararlarının 7.maddesi ile de, Tatar adı verilen Kuzey Türklerinin tarihlerinin araştırılması yasaklanmış, eski tarihlerine savaş açıldığı belirtilmiş, eski el yazması eserleri tahrip edilmiştir. Bu karara rağmen bazı tarihçilere Bulgar ve Kıpçak Kağanlıkları dönemini araştırma emri verilmiş ve sadece olumsuz şeylere vurgu yapan çalışmalar ortaya çıkarmışlardır. [Prof. M. Zakiev, 2002] Ülkemizde de aynı anlayışa dayanan yayınlara ve resmi Rus tarihçilerinin yazdığı kitap ve makalelerin tercümelerine rastlanmaktadır.

    Sadece boy adı olarak Kumanlarının izlerinin, “Amerikan yerlilerinden Komançi’lerde bulunabileceğini” [Thomas Mayne Reed, 1955], Amerikan yerlilerinin binlerce yıl önce Asya’dan Amerika’ya geçtikleri bilindiğine göre Koman/Komançi adının binlerce yıldır Asya’da bulunduğunun söylenebileceğini açıklayan Prof. M. Zakiev, Çin kaynaklarına göre, Altay dağları bölgesinde yaşayan Kuzey Hunlarının adı önce “So” halkı iken daha sonra Kıpçak, Kırgız, Chu-kshi ve Türk adı altında dört kabileye ayrılmıştır [Aristov N.A. 1896; Zakiev M.Z. 1977]. M. Zakiev, Kuman tarihinden söz edilirken, batı Avrupa’daki Etrüsk şehri “Kum” ve Macaristan’daki “Kuman” ve Makedonya’daki “Kumanova” şehirlerinin de göz önüne alınmasının gerektiğini, MS 70’li yıllarda yazılan ‘History of the Judean war by Josephus Flavius’ ismindeki eski Rus dilindeki belgede de Alanların Yases olarak ve Kuman’larla akraba dile sahip olduğunun belirtildiğini [Meschersky N.A. 1958, 454] bu metinde de Kuman isminin geçtiğini hatırlatmaktadır. Prof. Feridun Ağasıoğlu’nun da, Kuman’ların MÖ 3. ve 4.yy’larda Fırat nehri boylarında yaşadığını açıkladığını belirtmektedir.

    Kıpçak,kimek,kanglı ve kun adında dört kıpçak boyu vardır bunlara sonradan türkmen kabilesi peçenekler,para-moğol kabilesi kitanlar,sibir türkleri ve bulgar türkleri gibi bir çok halk da katılmıştır.
    4 ...