Her dinin ve her toplumun kendi dairesinde belirli birtakım etik ve ahlak kuralları mevcuttur. Fakat bu tanımlamadan bize lazım olanı milli olanı bizim dinimize (islam) ait olanıdır kıymetli olan. Zira neye göre, kime göre ve nasıl ahlaklı olunmalı ki bir kıymeti harbiyesi olsun ?
Toplum olarak Bizde olması gereken fakat eksik gedik hatta hiç olmayan, belkide kaybettiğimiz, yitirdiğimiz ahlaki değerlerimizi tekrar nasıl ve ne şekilde geriye kazanabiliriz ? Asıl mesele bu. Topyekün nasıl ahlaklı olunur ? Ferdi planlaki ahlak yada ahlaksızlıklar toplumu nasıl ve ne şekilde etkiler ? Dindar olmaya çalışırken niçin ahlaklı olmaya çaba sarfetmiyoruz ? Dinin 3 sacayağından biri olan ahlakı niçin önemsemiyor es geçiyoruz ? Maddiyat ve materyalist düşünce, yoksa beynimize fikrimize hakim olduğu gibi hayatımıza da mı egemen oldu ? Toplumları ayakta tutan şeyin ahlak olduğunu bildiğimiz halde, asıl dindarlığın takva/ahlak olduğunu niçin bir türlü anlamak istemiyoruz ? Yoksa idrak ediyoruz da işimize mi gelmiyor ?
Yoksa biz dünyanın evlatları mı olduk ? Yoksa biz çok cüz-i bir takım ibadetleri yaparak dindarlaştığımızı zannederken, dünyayı ele geçirmek adına cenabı allahı hiçe mi saydık da dinimizden, yani -ahlakımızdan- taviz verdik ve vazgeçtik ? Bizim derdimiz ne ? Bu şuursuzluk niye ? Neden bu pervasızlık ? Fütursuzca, hayasızca, umarsızca, tutarsızca ve sorumsuzca davranışlarımız, toplum olarak koyun gibi taklitçilikle hal ve hareket etmemizin neticesi nereye varacak peki ? Bu ne zamana kadar böyle devam edecek ? Akıbetimiz ne olacak ? Gidişatımız hayır mı şerr mi ?