inanç babam eve gelirken bana çukulata aldığına inanıyorum o halde o da inanç demek gibi bir şey değildir.
inanç içinde olağanüstü açıklamaları bulunan, tek bir yerde toplanmayıp farklı farklı bölgelere dağılmış fakat dışta bir bütünlük oluşturabilecek ancak sınırlandırılmayacak kadar geniş, daha çok yerel düşünceleri kapsar.
mesela; şamanizm, şintoizm bir inançken, yahudilik, hinduizm, islam .... gibi şeyler bir dindir.
bunlara inanç denmesinin nedeni içinde olağanüstü açıklamalar, ritüeller bulundurması üzerinedir. her din inançtır aslında ancak her inanç dindir diyemeyiz.
ateizm neden bir inanç değildir?
çünkü ateizm içinde hiçbir doğaüstü açıklama taşımayan, tamamen materyalist temele dayalı bir düşünce sistemidir. tanrının doğurulanabilir veya yanlışlanabilir olmaması salt tanrıya değil madde dışında zihinde yaratılan her şeye bağlıdır.
siz fiziksel kuralların, mantıki düşüncenin ve materyalist altyapının dışına çıkarsanız orada kanıtlarınız değil inançlarınız olur.
yani doğayı, insanı, evreni açıklamak için kendinden başka hiçbir şeye ihtiyaç duymayan kişi ateist oluyor.
temelde zaten aslında çok karmaşık görünse de iki ayrım vardır o da meteryalizm ve idealizm.
materyalist olanı olanla olduğu gibi açıklarken, idealistler arkada madde dışı açıklama arar. zaten maddeyi dualistleri saymazsak onlar gerçek bile kabul etmez.
ayrıca bilim tanrıyı kanıtlıyor ne demek yahu!
bilim doğası gereği materyalisttir ve doğaüstü gibi subjektif hakkında söylemlerimiz dışında hiçbir şey bilmediğimiz alanda bilim var olamaz.
bilim tanrıyla bu yüzden uğraşmaz zaten. bilimin amacı doğaüstü bir açıklama yapmadan doğayı kendi fiziksel yasaları, mantık ve materyalist tabiattında açıklamaktır.
zaten ateizm ve bilim iki ortak algıyı taşıdığı için bu kadar içiçedir.