Günümüz popüler sorularından bir tanesi şu "Yapay Zeka insanlığı Yok Edecek mi?"
Hadi gelin bu konuyu biraz çiğneyelim;
insanlar şu anda maalesef bir yanılgının içinde buluyorlar kendilerini. Zeka ve Bilinç kavramlarının aynı şey olduğunu düşünüyoruz. Fakat yanılıyoruz!
Zeka, problem çözebilme yeteneğidir. Bilinç ise hissetme kabiliyetidir. Bilinç ve zeka birbiri ile ilerler fakat tamamen farklı şeylerdir. Şu anda bilgisayarlara öğrenme ve problem çözme kabiliyeti kazandırabiliyoruz ama bilgisayarların veya algoritmaların hisleri, ihtirasları yoktur. Bu 50 yıldır böyle. 50 yıldır yapay zeka konusunda ilerlemeler almış başını giderken, bilinç konusunda hiç bir ilerleme sağlanamamıştır.
Bu ilerlemenin sağlanamamasının en temel nedenlerinden birisi de "bizim bilinç konusunda yeterli bilgi birikimine sahip olmamamız".
Aklınıza şu soru gelebilir " Biz çok kaynak tüketiyoruz, çok kötü tercihlerimiz var. Neden bizden kurtulmak istemesin?" Çünkü ne direktif verirseniz onu uygulayacaktır. Deneyimlerini buna göre elde edecektir. Ayrıca, Elit bir grubunda, algoritmaya sizi öldürmesi gerektiğini söylemeyeceğini garanti edemezsiniz.
Asıl olay aslında yapay zekanın gelişmesine bağlı ortaya çıkan "insan Faydasızlığı"...
düşünsenize, Google Translate, Çevirmenlerin, Otonom Araçlar, Kamyonlar- Şöförlerin, Bir kaç uzman operatör asker dışında siber savaşçılar ve farklı teknolojik savunma sistemleri orduların, IBM' in Watson' ı doktorların yerini alırsa vs.
50 yıl içerisinde belki bu insanlarla yapabileceğimiz bir şey kalmayacak!