nerede eski komşuluk ilişkileri?
nerede yaşlılara saygı?
..
değişen insanlar değil. insanın fıtratı belli. güdüleri, gereksinimleri belli. değişen ihtiyaçlar ve o ihtiyaçları gidermek için başvurulan kaynaklar.
komşu düne kadar çok kıymetliydi. iş hayatına kadınların giremediği yıllarda ev hanımları sıkıldıkları için yakın çevresinde oturan diğer ev hanımları ile bir araya gelip sohbet ederlerdi. gerek ekonomik koşullar gerek ticari alanların ulaşılabilirliğindeki zorluklardan ötürü kafamız estiğinde bakkala çakkala gidemediğimizden yeri gelir fazla ekmek, yeri gelir bir bardak ayçiçek yağı için komşunun kapısını çalardık. şimdi gece 12'de köşedeki markette ekmek var, yağımızı fazladan alıp evimizde stokluyoruz. daha çok ürüne daha rahat erişebiliyoruz. komşu bu konuda da kaynak olma konumunu kaybetmiş durumda.
yaşlılar tarih boyunca toplumların hayatında çok önemli bir yere sahip olmuşlardır. bilge insanlar olarak adlandırılmalarının sebebi biriktirdikleri tecrübenin, yeni neslin sorunlarını çözmede bir kılavuz işlevi görmesiydi. nerede yiyecek bulunur? hangi fırtına ne zaman yaşanır? hangi yol daha güvenlidir? gibi sayısız sorunun cevabı onlarda idi. bu nedenle yaşlılar baş tacı edilir, herkesin saygısı ve hürmeti ile el üstünde tutulurlardı. bugün yaşlılardan öğrendiğimiz, öğreneceğimiz tüm bilgilerin daha doğrusuna, daha bilimseline kitaplardan, internetten ulaşabiliyoruz. haliyle yaşlılara eskisi kadar ihtiyaç duymuyoruz.
insanların değiştiğine dair bir çok söz duyarız etrafımızda. bence insanların değiştiği falan yok. değişen ihtiyaçlar ve onları gidermek için keşfettiğimiz yeni alışkanlıklar.