bilgisayar toplamak

entry40 galeri
    1.
  1. yapması zahmetli olan bir eylemdir. ancak, sonunda doğru parçalar seçilir ise verilen emeğe değer.

    bilgisayar toplarken öncelikle bu konuda bilgili olmak şarttır. yoksa crossfire anakarta 2 tane sli 8800gt takar, bakarsınız alete. bu nedenle bilgisayar toplarken bu işlerden anlamak bayağı önemlidir.

    anakart ve işlemci uyumu mutlaka araştırılmalıdır. mümkün ise ilk olarak işlemci seçilmelidir zaten. daha sonra gerekli filtrelemeler ile işlemciye uygun fsb hızları ve işlemcli modeli-anakart uyumluluğu kontrol edilmelidir. örneğin, phenom işlemci alırken "yav bu anakart zaten athlon x2 destekliyo... bunu da destekler nasılsa" denilmemelidir. zira, bazı anakartlar belli bir işlemci modelini desteklemesine karşın, aynı modelin daha hızlı versiyonunu destekleyemeyebilir. mesela, amd athlon x2 5200+ desteklediği halde 5600+ desteklemeyen kartlar mevcut. bu nedenle belirlenen anakartın sitesindeki cpu compatibility bölümünde mutlaka seçilen işlemciye bakılması gerekir.

    ram seçimi de en az anakart-işlemci seçimi kadar önemlidir. anakart ve işlemci seçildikten sonra, anakartın sitesindeki memory compatilibility bölümünden uygun ram seçilmelidir. yoksa anakart ile uyumsuz ram seçer, paso mavi ekran ile karşılaşırsınız. bazı anakartların düşük ram kapasitesi olabiliyor, mesela en fazla 4gb gibi. bu sebeple anakart-ram kapasitesi de göz önünde bulundurulmalıdır.

    ekran kartı konusuna değinirsek, öncelikle "yav piyasada bir sürü 128/256/512mb'lık ekran kartı var, peki bunların fiyat farkları neden 500 dolara kadar çıkabiliyor?", "ikisi de 512mb olan iki ekran kartı aynı mıdır?" sorularının üzerinde düşünülmesi gerekir. her ne kadar iki ekran kartının hafızası aynı da olsa, önemli olan şey bu aletlerin grafik işlemci çalışma frekansları ve veriyolu hızıdır. örneğin, 512mb'lık bir ekran kartının gpu'su 600mhz olabilirken, 256mb'lık bir kartın gpu'su 1000mhz olabilir mesela. bu nedenle araştırma yapılarak uygun olan kart bulunmalıdır. "şurdan alayım bi 1gb ekran kartı" demekle olmamaktadır bu işler malesef.

    bazen de çift veya daha fazla ekran kartı teknolojisi kullanmak gerekebilir. zira, 1000 liralık bir kartın verdiği performansı, iki tane 300 liralık ekran kartının kolayca geçmesi mümkündür. araştırma şarttır. eğer çoklu ekran kartı kullanılacak ise anakartının sli mı yoksa crossfire mı destekliyor, bakılması gerekir.
    not: bu arada, yanılıyor olabilirim, çoklu ekran kartı için 4 çekirdek işlemci şart diye duymuştum ama emin değilim, bu konuda pek bilgim yok.

    son önemli şey ise power supply/güç kaynağı seçimidir. güç kaynağını almadan önce forumlara girip toplanan sistemin kaç watt enerji çekeceği ve ekran kartının çıkışlarında kaç amper güce ihtiyaç duyduğu araştırmak gerekir. bir de, ucuz güç kaynaklarından uzak durulmalıdır; milyar liralarla toplanan bir sistemi 20 liralık bir güç kaynağına emanet etmemek gerekir.
    1 ...