Perakende kilosu ortalama 60 tl civarında seyreden tüketim maddesi.
Yalnız hem toptan hem perakende satışı kanun çerçevesinde bazı kurallara bağlanmış. Şöyle ki bir tütüncü dükkanında 50 kilodan fazla kıyılmış tütün bulunduramaz. Bu tütünü açıkta satamaz ve makarona doldurup satamaz.
Sigarada da durum benzer. Açık reklamı yapılamaz. Tapdk bandrolsüz ürün satılamaz falan filan. Bakkal, market, büfe işletenler bilir. Sigara her ne kadar pahalı sayılabilecek birşey olsa da kar marjı komik derecede düşüktür. Yani satıcı esasında pek birşey kazanamaz. Aslan payı üretici firmaya ve devlete gider.
Son zamanlarda tütüncüler tütünü makarona doldurup sigara gibi paketleyip satıyor ve bu durum kaçak sigaraya yapılan işlemle aynı görülüyor. Tütün merkezi Adıyaman, malatya, elazığ, Bitlis gibi yerlerde halk tütün satışına konan engellere tepkili. Burada tek neden tütünün ucuz olması değil. Gerçekten belli başlı sigara markalarından daha hoş ve doğal bir içimi olan yöresel tütünler var.
işte devlet o yerli tütünü yabancı sigaraya karşı Kanuni çerçevede rekabet edebilir hale getirebilirse hem kendisi, hem üretici hem de vatandaş kazanacak.
Yazar notu: tütün ve tütün mamulleri sağlığa zararlıdır.