kredi borcunu ödeyemiyorsanız ne yapmalısınız

entry4 galeri
    1.
  1. çevreme bakıyorum, bir çok kişi kredi borç sarmalında debelenip duruyor. aslında bakarsanız bunun sorumlusu bizler değiliz. sistem bizi kredi çekmeye mecbur bırakıyor. çünkü birikim yapmak zaten olası değil, aldığımız parayı kira, benzin, gıda, ısınma gibi kalemlerle geri veriyoruz.

    ve üstüne üstlük maaşımız sürekli olarak düşüyor. örnek vermek gerekirse, haziran ayında 3.500 lira maaş alan birisi 1.000 dolar alabiliyorken şimdi aynı adam 921 dolar alabiliyor. başka bir deyişle her şeyin fiyatı dolara endeksli arttığı türkiye'de 5 ayda alım gücü 80 dolar düşmüş. buna karşılık her şeyin fiyatı artmış.

    şimdi bu durumda insanlar kredi çekmesinler de ne yapsınlar diyebilirsiniz. zaten kredi çekmek, bankadaki mevcut paranızı çekmekten daha kolay hale geldi. şöyle ki x bankasında bir miktar para çekebilmek için, "önceden haberdar ettiniz mi?", "toparlıyoruz", "onay alamadık" gibi şeklinde 2 saat beklerken, yine aynı bankadan aynı miktar krediyi 1 saat içinde çekip, kapitalizmin kucağına yol alabilirsiniz.

    çekerken iyi de, bir de bunun ödemesi var. şimdi ihtiyaçlarınızı gidermek için bankalardan çektiğiniz krediyi ödeyememeniz durumunda;

    Kredi borcu ödenmezse bankalar nezdinde bir idari takip söz konusu olabileceği gibi Merkez Bankası Kara Listesi’ne girebileceğiniz yasal takip de söz konusu olabilir. iş, icra takibine kadar uzanabilir.

    Yasal takibe gelmeden önce önünüzde 3 ay kadar daha doğrusu 90 günlük bir süre bulunur. Eğer bu süre zarfında borcunuzu kapatırsanız yalnızca gecikme faizi ödersiniz.

    90 gün içerisinde borcunuzu ödemezseniz idari takip başlar.

    90 gün süresince mail veya sms yoluyla borcunuzu ödemeniz için uyarıda bulunan banka, bu sefer sizinle doğrudan iletişime geçerek 7 günlük bir ek süre tanır ve geciken 3 aylık borcun ödenmesini talep eder. Bu süreçte yapılandırma talebinde bulunabilirsiniz.

    peki ya Ek süre sonunda banka borcu ödenmezse ne olur?

    idari takip başladıktan sonra sizi arayan banka yetkililerine yeniden yapılandırma yapmak istediğiniz belirtebilirsiniz. Aksi durumda bu teklif, 7 günlük ek sürenin dolması ile birlikte bankadan da gelebilir. Olumlu yanıt vermeniz durumunda; kalan borç miktarı, mevcut faiz oranları, ödeme gücünüz gibi hususlar göz önüne alınarak yeni bir ödeme planı oluşturulur. Fakat yapılandırmaya yanaşmazsanız artık hukuki süreç başlar.

    ya Hukuki sürecin başlaması ne demek?

    Avukat aracılığıyla yürütülen yasal takip ile birlikte artık Merkez Bankası Kara Listesine girersiniz, yani kredi siciliniz bozulur. 5 yıl süreyle kredi alamayacağınız gibi mahkeme kararları doğrultusunda banka hesaplarınızın bloke edilmesi, maaşınızın belli bir dilimine el konulması veya icra takibi başlatılması gibi durumlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
    2 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük