ekurisi genel saglık sigortası ile beraber saglıkta donusum olarak reklamı yapılan saglıkta ozellestirme programının en onemli ogelerindendir. bu sistemle saglık ocakları kapatılacak artık hastalar ellerini daha fazla ceplerine atacak doktora ve saglık hizmetlerine ulasım zorlasacaktır.
soyleki; aile hekimleri belirli sayıda hastayı kendi adı altında toplayacaktır ancak bu hastalr aynı mahallede yasamak zorunda degillerdir sehrin her semtinden hastayı kendi kontrollerine alabileceklerdir. bunun anlamı saglık hizmetlerine ulasmamız zorlasacaktır. saglık ocakları kapatılıyor peki aile hekimleri nerede hizmet sunacak ya devletin kiralayacagı saglık ocaklrını muayenehaneleri olarak kullanacaklar ya da baska bir yeri kiralayıp ya da satın alıp muayenehane olarak kullanacaklardır. doktorlar yanlarında en az 1 tane hemsire ya da ebe calıstırmak zorundadırlar. bu ebelerin maası gene doktorlar tarafından verilecek ve ne yazıkki ebeler hemsireler sozlesmeli personel olacaklardır. doktorlar yanlarında dogal olarak fazla ebe-hemsire calıstırmak istemeyecekleri icin hem acıkt kalan hemsireler olacak, acıkta kalmamak icin hemsireler daha agır isleri daha az maasla yapmaya baslayacaklardır. hemsire sayısı azaldıgı icin ve hastalar farklı farklı yerlerde ikametgah ettigi icin koruyucu saglık hizmetlrinini en onemlilerinden biri olan ev ziyaretleri ve kontrolleri aksayacaktır. cunku ebe muayenehanede kayıtmı tutsun? bilmem nerelerde ki evlere kontrole mi gitsin muayenehanede isini mi yapsın? pilot bolge olan duzcede doktorlar su an ab den 2 milyar ek gelir almaktadırlar ve bu sayede hemsirelere maas verirler muayenehanelerinin kiralarını oderler ancak bu 2 milyar proje ab destkli oldugu icin sadece goz boyamak amacıyla verilen ucettir bu para sistem tum ulkeye yayılınca kesilecektir. saglık personeli acısından kısaca daha az maas daha fazla is ve saglık hizmetinin yanında isletmeci kimligine burunmek baslıca sorunlardır. kaldıki diclede doktorların yuzde 80 i bu sistemi istemezken burda calıstırılan doktorların bir cogu ya dicle ya dogu denilerek buraya yerlestirilmislerdir.
peki hastalar icin ne olacak? dedigim gibi saglık hizmtlerine ulasmak zorlasacak , saglık ocaklarının en onemli gorevi olan koruyucu saglık hizmetleri; merkezi sistemlere kydırılacagı ya da iptal edilecegi icin aksayacaktır. merkezi sistemlere kaydırılan koruyucu saglık hizmetlerinin eskisi gibi yurumeyecegi asikardır. cunku sorunlara uzaktan bakan bir merkez yerel yonetilerin gozlem ve anında mudehale gucunun yanına bile yaklasamaz. artık hastalar gss ile birlikte maaslarının yuzde 6-8 ini prim olarak odeyeceklerdir artan primlerin yanında aile hekimlerine katkı payı da odeyeceklerdir. yeni kanunlara gore eskiden 2 yıllık uzmanlık gerektiren aile hekimligi bir kac haftalık kurslarla verilecegi icin hastlar daha niteliksiz doktorlarla muhatap olacaklardır. yeni yasa geregi doktorlar hastalarının yuzde 15 inden fazlasını 2. basamak hastanelere sevk ederlerse maaslarında yuzde 20 kesinti yapılacaktır. bunun getirecegi sonuclar, kotası dolan doktorların hastalarının tedavilerinin aksamasına neden olacagı gibi surekli sevk isteyen diabet , bobrek hastaları gibi hastalar aile hekimleriyle sorun yasayabileceklerdir.