şunu idirak etmek lazım öyle söylendiği gibi tl hiçbir zaman güçlü bir para birimi olmadı, olamaz da.
2001 de başlayan amerika merkez bankasının dolar basarak genişlettiği hacim artık daralma yönünde ki zira aynı merkez bankası artık para basmayacağının kararını aldı. dünya piyasalarında dolar bolluğu yaşandı ve değeri kimi ülkelerde düştü ama bizde yıllık bazda hiçbir zaman yükselme trendini bozmadı.
son on yıllık çapraz kurlarına baktığımızda tl nin karşısında değer kaybetediği para birimi yok, mesela;
mafyası ile istikrarsızlığı ile ünlü kolombiya peso su bile %20,
on yıldır iç savaş olan ve bu süreçte iki kez devülüasyon yaşayan nijerya naira'sı bile %15 değerlenmiş.
japonya, ingiltere gibi gelişmiş ülkeleri saymıyorum bile artık siz tahmin edersiniz.
hallerimiz içler acısı....
ama kibirde hiç eksiğimiz yok. hala yandaş gazetelerde gelecekte dünya ekonomisine hükmedecek ülke haberleri yapılıyor. bünye bile narkoza bir zaman sonra bağışıklık kazanıyor ancak bu millete verilen nasıl birşeyse bağışıklık asla olmuyor.
konuya dönelim bolluk dönemi sayesinde her ülkede arttığı gibi türkiyede de dolar miktarı arttı buna bir de dünya tarihinde görülmemiş özelleştirme peşkeşleride eklenince bolluk öyle böyle değildi. arjantin, brezilya vb. gelişme sorunu yaşayan ülkeler bu dövizi değerlendirdi, teknoloji, üretim, arge harcarken herkesin sakız ettiği gibi biz ; park,ev, bahçe,rezidans, statyum,kule rezidans, yol, konut, konut,konut,konut, bitmek bilmeyen inşaat yaptık. piyasa bir şenlendi ki sorma. mortgage ler havada uçuşuyor herkesde bir ev edinme telaşı oldu.
bu olay geçen yıl kasımda başlayan döviz daralması ile kendini gösterdi ancak, garantili dağıtılan krediler, kobilere dağıtılan bitmek bilmez krediler, son elde kalan değerli kurumları da varlık fonu altında kontrol dışı kullanıma açılması bunun sayesinde dışarıdan alınan krediler ile bir yıl ötelendi.
film bitti.
satacak birşey kalmadı, arsalara toprağa, sit alanlarına göz diktiler sonumuz hayır olsun dicem ama hayır değil...