memleketimizin büyük bir çoğunluğu tarafından islamiyet olarak bilinse de arap kütürü islamdan çok daha eskidir. günümüzdeki hali islamdan sonra ezilmiş ve evrilmiş bir kültürden geriye kalandır. kuran bu kültüre hitaben yazıldığından hurmalar, develer aslında islam ile bu bakımdan ayrıcalıklı bir bağı olduğu da düşünülebilir.
binbir gece masalları gibi müthiş bir edebiyat kültürüne sahip olan arap kültürü ne zaman din, kültürün önüne geçti o zaman yerinde saymaya ve gerilemeye başladı.
şu ana kadar yaptığımız tüm genellemeler islamiyet sonrası dönemi kapsıyor.yani islamiyet sonrasını iyi kötü biliyoruz da islam'dan önce araplar ne yer ne içerdi? nasıl insanlardı? nasıl bir yönetim anlayışı vardı. bunları bilmiyoruz.
bildiklerimiz de biraz tek taraflı. canlı canlı gömülen kız çocukları, öldürülene kadar dövülen köleler, helvadan yapılan putlarla gözümüzde canlandırabiliyoruz bu dönemi. başka bir tasvir olmadığı için tabii bu durum. bana biraz şüpheli geliyor ne yalan söyleyeyim.
sözlü edebiyatın oldukça zengin olduğu, islam öncesinde insan haklarının üzerinde düşünen bazı örgütlenmelerin olduğu, ticaretin ve şehirleşmenin yaygın olduğu bir toplumun büsbütün ilkel olduğunu düşünmek gerçekten zor. hele bir din indikten sonra bir anda medenileştiklerine inanmak daha zor.