woody allen'ın evlilikte kadın erkek ilişkisini, evrimini ele aldığı harikulade filmi.
neredeyse izlediğim her filminde irili ya da ufaklı bir bergman esintisi bulunan woody allen bu filmde de bunu eksik etmemiştir. bergman'ın bir evlilikten manzaralar'ında işlenen ana tema bu filmde de hakimdir genel hatlarıyla.
bu da filmde bir diyalog esnasında geçer zaten:
"dediğim gibi, evliliğim ölüydü. yıllardır. nedenini bilmiyorum. biliyorum. termodinamiğin ikinci yasası. er ya da geç her şey boka sarar."
filmde iki-üç dakika süren şu anlatım ise oldukça iyidir benim için. ve tabii biraz da özetleyici.
"kalbi öfkeyle ve hüzünle doldu ve kafası karıştı. ancak amaç neydi? sersem stratejiyi dile getirmek mi? üremek mi? ona bir şey anlatıyordu. milyonlarca spermin bir hücre için yarıştığını, ve tersinin olmadığını. erkekler çok sayıda kadınla, hatta yabancılarla sevişirken, kadınlar seçici davranırlardı. küçük bir yumurtanın taleplerini yerine getiriyorlardı. erkeklerin milyonlarca çılgın spermi şöyle bağırıyordu:
çıkartın bizi, lütfen! çıkartın bizi, hemen!
kişisel ilanlar gibiydi. Kişisel ilanlar. onlarca şart vardı. sadece sigara içmeyenler.
feldman bu kişilikte çekici bir kadınla tanışmak istiyordu. onun gibi espri anlayışı olan, onun kadar bach'tan ve sıcak iklimlerden hoşlanan birisiyle. kısaca kendisinin kadın haliyle.
pepkin evlendi ve sıcak, evcimen bir hayat sürdü. sakin ama sıkıcı.
knapp bir çapkındı. evlilikten sakındı ve farklı kadınlarla yattı. hemşireler, ev kadınları, öğrenciler, bir doktor, bir satıcı kız. hepsi knapp'i bacak aralarına aldı. pepkin sadakatinin sükunetinde , knapp'e imreniyordu. inanılmaz yalnız olan knapp de pepkin'e imreniyordu.
balayından sonra ne oldu? arzu arttı mı yoksa aşinalık eşlerin başka sevgili istemesine mi yol açtı? giderek derinleşen sevgi kavramı, aynı anda orgazm olmak gibi sadece efsane miydi? rifkin ve karısının aynı anda yaşadıkları tek orgazm, boşanma kararlarının verildiği andı.
belki de ana fikir, hayattan fazla şey beklenmemesi gerektiğiydi."
ve filmde geçen şu söz, fazlasıyla yerindedir çoğu şeyi açıklamak için.
"hayat sanatı değil, kötü televizyonculuğu taklit eder."