paşabahçe

entry39 galeri
    34.
  1. -resmi sınırlarını şişecam fabrikası, köyönü caddesi, reşadiye bağlar caddesi ve karagözsırtı caddesinin belirlediği ünlü beykoz mahallesi. hatta ünü sınırlarını çoktaaan aşmış gitmiştir. * *
    -hemen kuzeyinde bulunan şişecam fabrikası sayesinde pek çok beykoz mahallesi gibi büyümüştür. ama kuruluşu bundan çok daha öncesine uzanır.
    -incirköy, soğuksu, çiğdem, gümüşsuyu gibi çevre mahallelere göre bence daha güzel.
    -paşabahçe, asıl gücüne 1930'larda kurulan iki fabrikayla kavuşmuştur: şişecam fabrikası ve tekel rakı fabrikası. bu iki fabrika ülkemize uzun yıllar hizmet etmiş, beykoz'un canlanmasını sağlamıştır. ancak ikisi de verimsizlik/özelleştirme kaderinden kaçamaz. cam 2002, tekel 2004'te kapanır. ve ikisi de yıkılır: tekel'in işi 2012 yazında biterken cam aralık 2015'te yıkılmaya başlanmıştır, yıkım devam ediyor. tarih yok oldu, otel olmayı bekliyor.
    -neyse. paşabahçe sınırları içinde pek çok yalı-köşk ve 1894 tarihli bir kilise var. bazı dükkanları oldukça eski. tarihi bir yer. 80'lere kadar yapılan betonarme binalar az da olsa bir eskilik havası verir. sahil tarafındaki binaları yan yana ve kısadır.
    -iskele caddesi çok güzeldir. gerçi iskele az kullanılır. az da olsa istinye'ye motor seferleri var. (feribotun açılmasıyla gözden düşmüş olabilir)
    -devasa bir hastanesi de var. ssk'den devlet oldu, tepeüstü'ndeki devlet hastanesiyle birleşti.
    -1968-71 arasında yapılan (eğitime 1970'de başlamış) paşabahçe ahmet ferit inal anadolu lisesi * uzun zaman beykoz'un tek lisesiydi. * * mahalle sınırlarında olmasa da arkasındaki halide edip ilköğretim okulu, bölgede iyi bir okuldur, öğretmenleri iyi ve eskidir. buradan mezun oldum. * paşabahçe sahilindeyse bizden daha eski olan paşabahçe ilköğretim okulu bulunur. binası tarihidir, ek bina yapıldı 2005 civarında.
    -telekom binası buradadır.
    -pazarı büyüktür, iki gündür: pazartesi/perşembe. çeşmenin başından muhtarlığa kadar uzanır.
    -gerek sahildeki, gerekse pazar sokağındaki küçük dükkanlarda birçok şey bulabilirsiniz. özellikle giyim/ayakkabı. banka sıkıntısı da yok. lokantalar var.
    -şişecam konutları (pazar sokağının oradaki 3 katlı küçük apartmanlar) belki de türkiye'nin en eski sitesidir. tekel'in de bir sitesi var.
    -meydandaki atatürk parkı oturmak ve etrafı seyretmek için ideal.
    -burunbahçe'de belediyenin sosyal tesisleri ve ünlü hayal kahvesi var. sahile yapılan bisiklet/yürüme yoluyla buradan kanlıca girişine dek hoşça vakit ve mükemmel bir boğaz manzarası sizi bekliyor.
    -ah bir de meydandan hastaneye kadar trafik olmasa... sokakları dar işte.

    gezin buraları, dolanın. sırf vakit geçirelim diye kaç kez turlamışızdır babamla... *
    1 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük