cumhurbaşkanı abdullah gül'ün yaptığı atamalarda da görülmüştür ki artık düzeltilmesi gereken sistemdir.
peki nasıl düzeltilebilir:
1. öncelikle öğretim üyesi ve öğretim üyesi olmayan farkı aradan kalkmalıdır. evet sadece prof. dr. lar rektör adayı olmalı ama oy kullanma hakkı da genişletilmelidir. o üniversitede çalışan kadrolu, yıllarını kurumuna vermiş kişilerin de oy kullanması sağlanmalıdır(bunda belli bir kriter getirilebilir mesela en az 5 yıl hizmette bulunmuş öğretim görevlisi veya en az 10 sene hizmette bulunmuş teknisyen veya hizmetli gibi, tabii ki daha dün başlamış bir elemana da oy hakkı verilmesi saçma olur). çünkü seçilecek rektör tüm çalışanların rektörü olacaktır, sadece öğretim üyelerinin değil. seçimler sadece belli bir merkezde değil her birime sandık konularak, kişinin kadrosu hangi birimde ise o birimdeki sandıkta oyunu kullanmalı(mesela x üniversitesinin y ilçesindeki meslek yüksekokulu'na sandık konulmalıve sadece o sandıkta o yüksekokulda çalışan kadrolu elemanlar oy kullanmalı veya rektörlük kadrosunda olan elemanlar rektörlükte kurulacak sandıklarla oy kullanmalılar, gibi...) ve seçimler derslerin olmadığı gün olan Pazar günü yapılmalıdır(tabii ki o pazar günü ösym veya açık öğretim sınavlarına da denk gelmemelidir).
2. yök seçimlerde sadece denetçi olarak görev almalıdır, onun da nedeni seçimin sağlıklı işleyebilmesi, herhangibir hile, aldatmaca yaşanmaması içindir. hangi üniversitede seçim olursa yök o üniversitenin tüm birimlerine elemanlarını göndermeli ve o elemanlar seçimin sağlıklı bir şekilde işleyip işlemediğini kontrol etmelidirler. eğer bir usulsüzlük veya bir kuralsızlık varsa o zaman müdahale etmelidirler.
3. seçimde en çok oy alan aday, tartışmalara yer vermeyecek şekilde, eğer yök temsilcileri seçimin kurallara ve usule uygun olarak yapıldığını onaylarlarsa, ertesi gün(yani pazartesi sabahı oluyor) veya üniversitenin büyüklüğüne göre en geç 2-3 gün içinde de olabilir, devir-teslim töreni ile görevine başlamalıdır. yok adayların yök'e gitmesi yok cumhurbaşkanı'nın ataması gibi saçmalıklara son verilmelidir. böylece cunmhurbaşkanı'nın üniversiteler üzerindeki yetkisi tamamen kaldırılacaktır. bu ayrıca yeni rekörün zaman kaybetmeden görevine başlamasına neden olacağı için üniversitede işler çabucak yürümesini sağlayacaktır.
işte bugüne kadar bunlar yapılmadığı için, bugün bu tablo ile karşı karşıyayız, umarım akp bunu düzeltir ama akp'de bu sistemi silah olarak kullanmaya başladı. bu sistemle daha fazla bu iş yürümez, bu sistem devam ederse üniversiteler yarın birgün kontrolden çıkar, demedi demeyin...