sitenin gerekliliği veya gereksizliği; tamamen sizin bakış açınızla, vasıflarınızla, hangi amaçla kullandığınızla ilgilidir.
örnek verecek olursak, bıçak gibi düşünün. elinizdeki bir bıçağı meyve soymak için de kullanabilirsiniz, adam öldürmek için de. bu durumda kesin çizgilerle yararlı veya yararsız şeklinde yorumlayamazsınız. şu an elinizdeki akıllı telefonlara yüklediği oyunlar yüzünden intihar edenler de var, akıllı telefonlar sayesinde daha kolay bilgi elde edenler de var. akıllı telefonları komple yasaklayalım mı olumsuzlukları yüzünden?
linkedin'i yıllardır iş hayatında bağlantılar kurmak için, profesyonel bağlantılara daha kolay ulaşabilmek adına kullanıyorum. çok ciddi etkisi oluyor, emin olabilirsiniz. çünkü artık dünyanın her yerinden departman yöneticileri veya ik uzmanları, muhatap olduğu firmanın ya da firmayı temsil eden kişinin, ya da iş arayan birinin bilgilerine erişebilmek istiyor.
bir firmanın sosyal medya gücünün, kalite seviyesini belirlediği bir döneme girdik. bakın, artık bütün büyük şirketlerin sosyal medya hesaplarını yöneten profesyonel kişiler var. yazdıkları her bir harf, sundukları her bir görsel, borsada hisselerinin değişimini bile etkiliyor. daha dün beşiktaş futbol takımının sosyal medya sorumlusunu kullandığı bir cümleden dolayı işten çıkardılar. ülker sadece sosyal medyada paylaşmış olduğu video reklam yüzünden 300 bin lira ceza yedi. insanlar önemsiyor çünkü bunu.
linkedin'e gelecek olursak; görev yaptığım şirkette, ik birimindeki uzmanlar ve yöneticiler de personel alımı yapmadan önce mutlaka linkedin üzerinden kişileri kontrol ediyorlar. davetleri ora üzerinden gönderiyorlar. cv'lerinde sosyal medya hesaplarını belirten kişilere daha da öncelik veriyorlar özgüvenlerinden dolayı. çünkü kariyer.net üzerinden "üniversite mezunu, yabancı dil bilgisi olan, ilgili bölümden mezun, deneyimli, x programlara hakim" şeklinde ilan veriyoruz. kişiler cv'lerini yolluyor, ama bir bakıyorsun; üniversite terk, aradığın zaman türkçe'yi bile 300-350 kelimeyle kullanan sıradan biri çıkıyor. program bilgisini soruyorsun; "bilmiyorum ama ben yapım gereği kolay öğrenirim." diyor. elektrik mühendisliği mezunu şeklinde verdiğimiz ilana 2 yıllık laborantlık bitirmiş insanlar başvuruyor.
sadece iş başvurusu için kullanılan sitelerde çok fazla yalan beyan var arkadaşlar. dolaylı olarak bu da bize zaman maliyeti yaratıyor. ama linkedin'de insanlar kendi arkadaşlarını, aile bireylerini, eğitim gördüğü okuldaki hocalarını vs. kendi ağına eklediği için yalan söylemekten çekiniyorlar rezil olma kaygısıyla. dolayısıyla yüzde yüz doğru olmasa da doğruluk payı çok daha yüksek oluyor. ayrıca sosyal medya hesaplarını bireysel olarak kontrol eden ve yöneten biriyle çalışmak, bir profesyonel olarak emin olun daha kaliteli bir duruş sergiliyor.
o yüzden amacına uygun kullandıktan sonra iş hayatında hepinize faydası olacağını biliniz.