Almanya, "dünya pastasından" iki kere kendine pay istedi. son yıllardaki ise, üçüncü girişimidir.
Çünkü geç kalmış bir ülkeydi, hem milli birliğini geç sağlamış, hem de kapitalizm ve emperyalizm yarışında bayrağı ingiltere ve Fransa'ya kaptırmıştı.
Eh, o da gözüne Osmanlı'yı kestirdi ve sımsıkı kavradı. O da battı, Osmanlı da battı. O çıktı, biz hala çıkmaya çalışıyoruz.
iki kere dünya savaşına yol açtı, 1914 ve 1939'da. ilkinde "klasik emperyalist ve militarist" tavrıyla, ikincisinde düpedüz "faşist" kimliğiyle.
ikisinde de yenildi.
Birinci yenilginin bedelini kargaşa, iç savaş, istikrarsızlık ve korkunç bir enflasyonla, işsizlikle, açlıkla ödedi.
ikinci yenilginin bedelini de kelimenin tam anlamıyla dümdüz edilerek, toprak kaybederek ve ikiye bölünerek, gene açlıkla, bu kez kadınlarının da orta malı olmaları, sokağa düşmeleriyle... Milyonlarca ölüyü de saymadık.
Militarizmi terketti, ekonomik kalkınmayla belini doğrulttu, bunun da ötesine geçerek eski düşmanları, yeni dostları ingiltere ve Fransa'yı solladı, Avrupa'nın en zengin ülkesi oldu. Yeniden ülke bütünlüğünü sağladı ve kaybettiği toprakların hesabını bu sefer sormamak akıllılığını da gösterdi.
Bunun doğal sonucu olarak, başlangıçta "eli kolu bağlansın da bir daha Fransa'ya saldıramasın" diye kurulmuş olan Avrupa Birliği'ni de ele geçirdi. Fransa aklı sıra bu suretle Almanya'yı dizginleyecek, denetim ve etki altında tutacaktı, tam tersi oldu.
işte bunun için bir Sarkozy, Merkel'in neredeyse "askeri" olmuştu ve bunun için Hollande'ın seçilir seçilmez ilk işi Berlin'e koşup ayağının tozuyla Merkel'e tekmil vermek olmuştu.
Sarkozy gitti, hollande gitti, ama macron da aynı şeyi yaptı... elbette Merkel de gidecek.
Ama Almanya'nın konumu ve "hegemonyası" değişmeyecek.
Bizim açımızdan değişiklik bir "üslup farkından" ibarettir!
Almanya bir süredir Yunanistan'ı bir Düyun-u Umumiye yönetimi kurarak ele geçirmeye çalışıyordu, hani genelev patronunun kadını borçlandırarak kendine bağlaması gibi... Sırada, punduna getirebilirse ispanya, italya, irlanda da var.
Ele geçirmek günümüzde böyle oluyor. Herhalde Alman ordusu Bundeswehr, atası Wehrmacht gibi Yunan topraklarına yürüyecek değildi ya...
Biz de "böyle bir Avrupa'da ne işimiz var" sorusunu yavaş yavaş kendimize sormaya başladık. "Vazgeçtik" tavrı da günün birinde gelebilecektir.
Haaa, yoksa Alman boyunduruğuna yeniden girmek mi istiyorsunuz? Borçlanmak ve gene kıskıvrak sarmaya alınmak?
O zaman kendinize yeni bir Enver de bulursunuz artık canım...