Kardeşi komünizm ve amcoğlusu nihilizm ile birlikte Rusya'da ortaya çıkmıştır efenim.
Çar petro, Rusya'da kiliseyi bastırmış, kadınların haremden çıkartmış ve halkı emekçi halkına çevirmiştir. Lakin halkı ikiye bölmüştür : Soylular ve köleler.
Bu iki sınıfın ise tek ortak noktası var : Çara bağlılık ve hizmet.
Avrupa'da cereyan eden özgürlükçü fikirlerin etkisiyle 1762 yılında soylular çara hizmet edip etmeme hürriyetini elde etmişlerdir. Bu hürriyetlerini çeşitli formüllerle meşrulaştırmışlardır. Monstesquıeu'nun şeref, Voltaire'ın tabi akıl ve tabiki Jan Jacques Roussoe'nun temel insan hakları gibi.
Fakat bu soylulara yetmemiştir. Çünkü kendileri hür bir yaşam sürerken halk perişan haldedir. Bunun ezikliğini hisseden soylular daha büyük kitleleri hür kılmak için ideallerinin peşinden gitmeye başlamışlardır.
ilk başta liberal ve hümanist olan fakat daha sonradan istibdata kayan Çar I. Alexander yenilikten yüz çevirince soylular Dekrabtisler ayaklanmasını düzenlemişlerdir. Aralarında meşrutiyer ve cumhuriyet taraftarları olarak bölündükleri için ayaklanma kolaylıkla bastırılmıştır. Fakat fikir akımları devam etmiştir.
Bu ayaklanmayı gören Çar I. Nikola üçüncü seksiyon yoluyla bu soyluları ezmiş, baskıcı bir yönetim kurmuştur. Böylece Rus intelijansiyası ile devletin arası iyice açılmaya başlamıştır. Öyle ki 1812 yılında orduda olmak bir rus için büyük bir şerefken 1825 yılında idealizme ve insanlığa ihanet olarak kabul görmeye başlamıştır. Bu yüzden rus intelijansiyası ve halktan gelen kişiler orduya girmek yerine üniversitelere akın etmişlerdir. Bu sayede intelijansiya ile halk kaynaşmaya başlamış, bu kaynaşma ile batının burjuva sosyalizmine karşı proleter sosyalizm doğmuştur.