Peygamber mağaradayken daha önce hiç karşılaşmadığı bir varlık (Cebrail melek) ona
Oku! dedi. Peygamber "ben okuma bilmem" diye cevapladı.
işte kendisine 40 yaşında peygamberlik gelmesine rağmen hz. muhammed vahiy geldiğinde okuması yazması olmayan bir insandı. o zamana kadar hâlâ okuma yazma bilmeyen birinden
nasıl olur da bir şair olabilirdi. bu yüzdendir ki ona ilk inen ayetlerden bazıları şunlardır ve bakın ne kadar da hakimdir:
1. Oku O yaratan Rabbinin adıyla!
2. insanı bir kan pıhtısından yarattı!
3. Oku, O, cömertliğinin sonu olmayan Rabbindir!
4. Kalem ile (yazmayı) öğreten de.
5. O, insana bilmediği şeyleri öğretti.
6. Sakın okumazlık etme! Çünkü insan, muhakkak azıtır!
.....
1. ayet: Okumanın ne kadar önemli ve vazgeçilmez bir kaynak olduğu ortaya çıkıyor. bugün bütün refahlı ve mutlu toplumlar okumakla bir yerlere gelmiş ve huzur bulmuştur. en kültürlü adamın ve alimin dahi okuyarak bir yerlere geldiğini görmezden gelmek, sanırım doğru olmaz.
2. ayet: insanın bir sıvıdan yaratıldığı bahsediliyor. 1400 yıl önce yüce Allah anne rahmine düşen menideki sperm hücresini tanımlıyor ve bunu da anne rahmine yapışan bir kan pıhtısına benzetiyor.
3. ayet: tekrar okumaktan bahsediliyor ki allah'ın ne kadar cömert ve sonu olmayan nimetleri veren olduğunu açıkça gösteriyor.
4. ayet: einstein'ın sözünü hatırlayan vardır sanırım: ben pek mühim olmayan bir konu üzerinde çalışırken dahi kesinlikle kalem ve kağıt bulundururum diye...
işte einstein gibi bir deha kalemsiz çalışılamayacağını ve bunun ne kadar önemli olduğunu vurgulamıştır.
eğer hz. peygamber okuma yazması olan bir insan olsaydı çevresindekiler ona sen şairsin ve kendin yazmışsın derlerdi ama buna imkan yoktu. çünkü hz. peygamber ümmiydi, yani okuma yazması yoktu. ne hikmettir ki vefatından sonra kur'an-ı kerim sayfalara kazınmıştır. eğer yaşadığı dönemde sayfalara geçirilseydi onu herkes bir divan şairi misali şair kabul ederdi ve tarihe de şair olarak kaydedilirdi.
5. ayet: bilmediğimiz ne varsa o Allah ki her şeyi bize öğretti fakat biz okumazlık ettik ve kaybettik elimizde var olanları.
6. ayet: hiddetle okumazlıktan kaçınmamız gerektiği vurgulanıyor. çünkü insanın azıtacağını ve bilinmez nedenlerden dolayı şizofrenik durumlara kadar gidebileceğimiz açıkça ortaya çıkıyor.
insan, yaratılışı gereği birçok şeyden süphe eder ve bunu irdeler, eleştrir ve sonra kararını verir. eğer işine gelmeyen bir şey varsa kendi çıkarları ve zevkleri için elbette hakikât'e yaklaşmayacaktır ve hep erteleyecektir.
inanmak belki bazı şeyleri kısıtlayıp haram kılacaktır ama inançsızlık belki de sonsuz bir yasağa ve ateşe sürükleyecektir.