1876-1877 yılları arasında Osmanlı ve Osmanlıya bağlı özerk Sırbistan Prensliği arasında yapılan savaştır. Savaş sonucu Osmanlı zaferi ile sonuçlanmıştır. Bu savaşın hemen sonrasında 93 harbi başladı. Sırbistan 1 yıl sonra 1878 Berlin Antlaşması ile bağımsızlığa kavuştu.
Karadağ ve Sırbistan, 18 Haziran 1876 tarihinde Osmanlı imparatorluğu'na savaş ilan etti.
Temmuz-Ağustos aylarında, kötü hazırlanmış ve zayıf donatılmış Sırp ordusu ve Rus gönüllüler tarafından Osmanlı topraklarına saldırılar başlatıldı. Karşılık veren Türk Ordusu, Sırp Ordusu'nu sınırlarından çıkararak Sırbistan topraklarına girdi. Fakat Sırp Ordusu'na bağlı birlikler Türk Ordusu'nu durdurmayı başardı. Ağustos ayının sonunda Avrupalı büyük devletler her iki tarafa da barış çağrısı yaptı. 1 aylık ateşkes antlaşması imzalandı. Barışa yanaşmayan Sırplara Avrupalı güçler baskı yapmaya başladı. Bu arada Osmanlı imparatorluğu tarafından önerilen barış şartları Avrupalı devletler tarafından reddedildi.
Ekim ayında ateşkes antlaşmasının süresinin dolmasından sonra Türk Ordusu yeniden taarruza başladı. Bu kez Sırp Ordusu direnemeyerek geri çekilmeye başladı. Sonuç olarak, 31 Ekim 1876 tarihinde Rusya, Osmanlı imparatorluğu'na 48 saat içinde birliklerini durdurmak ve Sırbistan ile yeni bir ateşkes imzalaması gerektiğini içeren bir ültimatom yayınladı. Rusya kısmi seferberlik ilan ederek Sırbistan'a destek amaçlı 20 Tümenlik bir Ordu kurdu. Bu durum sonucunda Osmanlı imparatorluğu, Rusya'nın ültimatom koşullarını kabul ettiğini açıkladı.