bugün

tüm dünya sadece kuran ile yönetilirse ne olur

arkadaş ne kadar inkar etseniz de bunları insanlar uydurdu. tabi ki insanlar o zamanın şartarına cevap vermek üzere bir şeyleri uydurdu ve bunlar içinde hiçbir doğru barındırmıyor demiyoruz ancak bugünün algısıyla o uydurulanların yeri yok. yani bir ideoloji kurup bunun bin yıl sürmesini bekleyemezsin. o yeni sorunlar, yeni düşünceler veya insanlığı bir anda değiştirecek buluşlar olduğunda değişecektir.
sen gidip atalarının o anki aklıyla yazıp bir şeyleri o anın zamanında çözmeye çalıştığı ideolojiyi tanrı sözüne bağlayıp onu sorgulanamaz yaparsan onun gelişimini engeller ve dogmalar içinde zamanla bok batarsın.

bir din zaten ilk çıktığında boktan, hiçbir sike cevap vermeyen, o anı daha da kötüye götüren bir ideoloji değildir. o zamanla sorgulanamaz olması, yeni sorunlara cevap vermemesi üzerine zaman içinde gerici bir hal alır. ( bunun nedeni de o sözlerin değişmez tanrı sözü olduğuna dair inançtır)

dine inanmayı mümkün kılan bir yan da şudur, din ilk çıktığında gayet başarılı olabiliyor çünkü bunu ortaya çıkartanlar zaten çağının sorunlarını görüp buna bir çözüm üretmek üzerine ideoloji kuruyorlar, bu çözüm sağlayınca zaten tutulup taraftar buluyor ve yıllar sonra artık köklü bir hale geliyor.
hal böyle olunca ona inanmayı sürdürenler ilk zamanlarda getirmiş olduğu çözüme odaklanıp bu sefer olanı ya da zamanla dinin yetersiz kalıp cevap verememesini ilk anki gibi dine bağlı olmamaya bağlıyor ve bu inancını sürdürüyor. işte bu yüzden din her daim kötüye giderken dindar da kendini her daim kandırmaya daha çok başvuruyor. gerçek islam değil lafının kökeni veya her olayda biz bilmiyoruz sorun bizdedir demenizin nedeni budur.

o yüzden tüm dinler zamanla geri kalacak, gericileşecek, çözüm üretmeyip bağnazlaşacak ve topluma kan kusturacaktır. bunun nedeni dinin statik, ideolojisinin dogmatik olmasıdır.
zaten bu katı anlayışı kırmak için aslında mezhepler ortaya çıkıyor çünkü bir şeyleri yeni olana yorumlarken çağa uydurmak için mecburen eski gözlüğü bir kenara bırakacaksın.

kısacası değişen dünyada, salt değişmez dogmalarla kalamazsın. bunlar önemi şeyler.