Ilahi dinler dışında diğer inanclar (çok tanrıli dinler) seytani kötü diye tasvir etmezler.
kötü kavramı yerine kızgın sinirli olan tanrının diğer yüzünü ifade ettiklerine inanirlar.
Bir paranın iki yüzü gibi.
Bir çok ilahi olmayan dinde bu görüş kabul görmüştür.
Yunanlilarin pan'i,hintlilerin brahna'si ,misirlilarin set'i gibi.
En güzel yorumda hindulara aittir 'kötülük insan kaynaklidir.tanrılar sadece cezalandirir.o yüzden kötü olan tanrı değil insanlardır.'
...
Uc buyuk ilahi dinde kutsal kitaplarinda saf kötü, kotuluklerin sebebi olan bir seytan figuru eklemislerdir.şeytan insanların bağlılığını sınar. Insan iyidir ama şeytan kötü olduğu için insanı kendine benzetme çabasına girer ve insanları yoldan çıkarmak için türlü yollar dener.
...
Günümüz şeytani tasvir eden resimlerin nerde ne zaman çıktıgi bilinmiyor fakat tehditkar davranışlar ve fiziksel özellikler daha önce var olan çeşitli tanrilardan alinmadir.bunlardan bazıları;
Yunan tanrısı pan'in ayrık toynaklari,hem pan'in hemde fırtına tanrısı baal'in Boynuzları,roma tanrisi Neptün'ün asası,mısır tanrısı set'in catalli kuyruğu.
...
3000 yil önce kimse şeytan diye bir kavrami bilmiyordu.ama hasin güce sahip eski tanrılar ve sekse duyulan ilgi insanların kalplerindeki,ruhlarindaki ve akıllarındaki gücü ele geçirebilecek kötü bir güce dönüşür.
Yeni tek tanrıli dinler sekillenmeye başlar.insanları herseyi siyah ve beyaz ,iyiye da kötü görmeye teşvik eder ve şeytan artık dogmustur.