jeoloji mühendisliği

entry57 galeri
    9.
  1. bu bolum mezunlarinin elinden her is gelir.

    bir pusulalari, bir de cekicleri vardir. yerin uzerinden gorduklerini yorumlayarak is yaparlar.

    yerin kac katmandan olustugunu, hangi birimlerin ustuste geldigini, birimlerin kalinliklarini/hizlarini/yogunluklarini pat diye soyleyemezler. cunku yerin ustundekilere bakip yerin alti hakkinda ahkam kesilemeyecegi cok aciktir.

    e yerin alti nasil belirlenir? matematiksel ve fiziksel yontemlerle. kuyu loglari olsun, elektriksel, potansiyel yontemler olsun; bunlari kullanan kisi yerin altindaki bilgiye sahip olur.

    peki jeoloji muhendisleri bunu yapabilir mi? hayir. cunku yerin altindaki bilgiyi elde etme uzmanlik alanlari degildir. bunlari yer bilimlerinin diger yan dallarindan elde ederler.

    ama nedense ulkemizde tum jeoloji muhendisleri yerin altina dair olan bilgileri kendilerine mal ederler. sondaj muhendislerinin, petrol muhendislerinin, maden muhendislerinin, jeofizik muhendislerinin, deprem muhendislerinin hidrojeoloji muhendislerinin ve harita muhendislerinin haklarini bir guzel yerler. yerin altindan suyu/petrolu biz cikariyoruz der dururlar.

    be hey allahin akillisi, pusulanla cekicinle nasil yerin metrelerce altindaki suyu buluyorsun? hem de tam yerini buluyorsun. hem de o suyu yerin ustune cikariyosun. hangi bilginle bunu yapiyorsun ki?

    bir de su konu var; muhendislik dedigin de akla gelen ilk sey matematiktir. su an turkiye'de tum jeoloji muhendisligi bolumlerinde genel matematik veriliyor. tamam da; muhendisligin temel derslerinden biri olan diferansiyelli denklemler tarzi dersler size neden verilmiyor? neden %90 dersleriniz sozel olmasina ragmen, bu bolumlerin mezunlarina muhendis deniyor?
    2 ...