şimdi sayın yazarlar. bugünkü çalışmamızda doğrudan kırıcılık indisinin hesaplanmasına geçiyoruz. bu ilk aşamasında önce kırıcılık indisi için bir grafik oluşturacağız. daha sonra bunun yorumlamasına geçeceğiz. ilk önce, gün içinde güneşi öğlen saatinde dik alan bir şehir seçiyoruz. bundan maksat, hesap kolaylığı. eğer gün içinde güneş dik gelmezse, devreye ikinci bir boyut daha girer ve hesabımız zorlaşır. hesabı süperpoze edebilmek için böyle bir şey yapıyoruz.
ilk önce saat saat güneşin görünür olarak hangi açıda olduğunu şuradan alıp excele aktardım.
oradaki yere port sudan yazdım, çünkü port sudan bugün güneşi öğlen saatinde 88 derece olarak aldığı için. fena değil. 90 olsa daha iyi olurdu ama neyse buna da şükür.
şimdi burada saat saat güneşin açılarını görüyoruz. yan tarafına, aynı saate güneşin gerçekte olması gereken yeri hesaplayarak yazdım. -6300'den başlayıp 6300de biten düzgün bir çizgi olarak. (gerçekte mesafe satırı)
gerçekte mesafeden yola çıkarak gerçekte açı ne olması gerekirdi onu da saat saat hesaplayıp yazdım. (gerçekte açı radyan ve derece)
sonra da ilk tablodan görünen açıların saat saat yazılı olduğu tabloyu aldım.
görünen ve gerçek açıyı birbirine bölerek saat saat kırıcılık indisi değerini hesapladım. bunları bir tablo haline getirdim.
şimdi bu tablonun, mesafeye bağlı olarak grafiğini çizdim. o da şu:
görüldüğü gibi arkadaşlar, güneşin kırıcılık indisinin grafiği, ikinci derece parabole benziyor. güneş tam tepedeyken kırıcılık indisi 1 olmaktadır. yani güneş tam o görünen yerdedir. ve en uzak noktada kırıcılık indisi sıfıra yaklaşmaktadır. yani güneş en uzak noktadayken güneş ışığı en yüksek miktarda kırılmaktadır. daha sonra bu parabolün denklemini çıkaracağız. ya da bu şeklin yorumunu yapıp güneşin etrafında nasıl bir ortamın böyle bir kırıcılığa neden olabileceğini ön görebiliriz.