mezun olunca işsiz kalmak

entry57 galeri
    51.
  1. şimdi size bu başlıkta, mezun olur olmaz iş bulmuş birisi olarak bir takım tavsiyeler vereceğim. umarım keyif ile okusunuz. efendim ben deniz ilkokul ve lisede özentilikten serseriliğe vurmuş, ders çalışmayan, okuldan kaçıp sahilde sigara-bira içmeyi bir bok sanan bir heriftim. bu sebeptendir ki ilk ygs-lys ikilim hüsran ile sonuçlanmıştı. yaz bitti, evde aylak aylak oturmamdan bunalan ev ahalisi "derhal dayının yanına işe giriyorsun, senin okuyacağın yok!" sözü ile "bir sene bir senedir hacı." lafzıyla güzide bir dershaneye habersizce kaydımı yaptırdım. gene ortam-haytalık-itlik üçgeninde gidip geliyor, etüdlere kalmıyor, derslerde uyuyor ve evde göstermelikten ders çalışıyordum. her neyse ortanın altı ygs -lys maratonundan sonra sikindirik bir üniversitesinin edebiyat fakültesinde sikindirik bir bölüm kazandım. yarabbi ne de mutluydum. dört senelik bir okul tutturmuştum. her neyse okula başladık falan. içimdeki o güzide sevinç, ilk seneden sonra yerini hüsrana bıraktı çünkü bölümün özel sektörde alımı sıfır, senelik devlet kadrosu ise "2" yazıyla "iki" idi. yüksek lisans yapsam bile belki on sene kadro beklerdim. üçüncü sınıfta dedim ki, bu böyle olmayacak. okul okumadan başka meslek bulmam gerek. bir gün aylak aylak animasyon filmi izler iken kafamda ampuller yandı. "lan işte bu, işte bu!" naraları ile hemen araştırmaya koyuldum. okul bitene kadar önümde iki senem vardı. bu iki sene animasyon sektörü ile alakalı ne öğrenebildiysem öğrendim. bu süreçte ailemden ve arkadaşlarımdan "salak mısın lan zaaaa" şeklinde tepkiler aldım. okul bitiminden yaklaşık bir ay sonra bir kurumda eğitmen olarak işe girdim. daha sonra çeşitli stüdyolarda; görsel efekt artisti, karakter süpervizor, teknik artist, senyör animatör gibi çeşitli makamlarda güzel paralara çalıştım. bu süreçler içerisinde yurt dışındaki güzel stüdyolardan benle dalga geçen arkadaşlarımın çoğu ya işsiz ya da sikindirik call-center'larda müşteri tatmin ediyorlar. ben ise şuan üç ortak ile kendi şirketimi kurdum, freelance çalışıyorum, diğer çalıştığım şirkette de öğlen 3, akşam 7 arası altımda çalışan elemanların yaptıkları işleri kontrol ediyorum sadece. çünkü sektörde farkımı gösterebildim.

    edebiyat fakültesi okuyan arkadaşlara tavsiyem: eğer ki psikoloji ya da sosyoloji'den başka bir bölüm okuyor iseniz ve babanız size iş kuracak kadar zengin değilse derhal okumadan ya da okuyarak güzel bir meslek edinmeye bakın.
    diğer fakülteleri okuyan arkadaşlara tavsiyem(eğitim fakültesi hariç): atanabiliyor iseniz devlete atanmaya bakın. atanamıyorsanız da yaptığınız işte, sizinle beraber mezun olan yüzlercesinden farkınızı bir şekilde gösterin. gerek duruş, gerek yaptığınız işle olsun ama kesinlikle gösterin. bir de arkadaşlar, sakın umutsuzluğa düşmeyin. her şey düzelecek.
    4 ...