bugün

osmanlı hanedanının sürgüne gönderilmesi

dünya tarihinde benzer durumları inceleyelim. hangi hanedan taht üzerinde hakimiyetini yitirdiyse, yerine gelen sonraki hanedan, önceki hanedanda taht üzerinde hak iddiada bulunacak herkesi öldürür. kimi zaman ise eski hanedandan kimseyi sağ bırakmaz. bu bir hanedan geleneğidir. bunun bir benzeri biz türklerde de yaşanmıştır. göktürk devletinin yöneten aşina hanedanını dokuz oğuzlar devirmiştir, onları da zamanla önce kırgızlar ve sonrasında uygular devirmiştir.

türk ve dünya tarihinde durum bu şekilde iken türkiye cumhuriyeti'nde durumu inceleyelim. osmanlı devletinde topraklar ve üzerindeki her şey padişahın malı sayılırdı. osmanlı imparatorluğunun 1.dünya savaşını kaybedip yıkılması, akabinde cumhuriyetin kurulması ile osmanlı hanedanın devlet yönetiminde bir rolü kalmadı. onca yıl süren savaşlar sonrasında yaşanın sıkıntılar arasında ekonomik problemler de vardı ve elbette osmanlı devletinden kalan mal varlığına, hanedanın mal varlığına el koyulacaktı. bunlarla beraber türkiye cumhuriyeti hanedan üyelerinin canını almak yerine ceplerine harçlık koyarak sürgüne göndererek bu sorunu kan dökmeden halletmiştir.

kaç yüzyıllık hatra binaen hanedan burada kalmalıydı diyen sembolikçilerin atladığı nokta şu: hanedan, ülke toprakları içerisinde dahi değilken saltanatçılar, ingiltere tarafından kışkırtılmış ve bu aptal sürüsünün isyanları yüzünden musul ve kerkük topraklarını kaybettik. günümüzde dahi osmanoğulları ailesinden gelen bir birey, normal bir bireyden kat kat fazla hürmet görüyor; cumhuriyetin ilk kurulduğu yıllarda bir osmanoğlu'nun ülke toprakları üzerinde yaşaması ile olay kim bilir nerelere giderdi hiç düşünmezler mi ?