zaten suyun icinde yüzen bir buzun hacmi suya göre düsüktür ve buz bu yüzden suyun üzerinde yüzer. (bkz: arşimet/#3476770)
su dipol bir maddedir ve 4°C´de en yogun hale gelir. yani bu sicakliktaki su, kendisinden daha soguk veya daha sicak olan suyun altinda kalir.
diger maddeler gibi soguyunca kücülmez, aksine icine hava molekülleri hapsettigi icin büyür ve yogunlugu da kücülür. bu yüzden buz suyun üzerinde yüzer.
karalarda bulunan buzullarin erimesi; deniz ve okyanuslarda bulunan suyun yükselmesine sebep olur ama hali hazirda zaten suyun icinde bulunan buzun erimesi, suyun seviyesini yükseltmez aksine; daha da azaltir.
bunu evde ufak bir deneyle de gerceklestirebilirsiniz.
bir siseyi yarisina kadar su ile doldurun (agzina kadar doldurmayin, sise patlayabilir).
suyun bulundugu yeri kalemle isaretleyin. su buz tutana kadar buz dolabina birakin. Buzluga yan koyacaksaniz, siseyi yan tutup isaretleyin. buz tutmus siyeyi cikartin.
I. gözlem:
buz isaretin üzerine cikacaktir. buzun bulundugu yere de isaret koyun ve buzun erimesini bekleyin.
II. gözlem:
su ilk dolduruldugu cizgiye gelecektir (sicak havalarda buzlu su icmenin zararlari: 1. sagliga zararli 2. yaptiginiz deneye yazik olur).
yukaridaki gözlemlere göre;
suyun alcalmasi sonucuna varabiliriz.
tabi ki; burada kopan parca, bir kara parcasi ile birlikte kopmus ise iste o zaman isler degisir ve bu olay gercek anlamda küresel bir isinma yasadigimizin ispatidir.
buz daginin kopmasi, buzullarin da erimesine isarettir. Yani karadaki buzlar da eriyor anlamini cikarabiliriz. bu da asil korkutan olaydir.
bu buz daginin erimesi demek, bir nevi icme suyunun tuzlu suya karismasi da demek, ayni zamanda da hizli bir sekilde erirse; bulundugu bölgedeki suyun tuz oranini belirli bir süre düsürecektir. bu da o civarda yasamakta olan diger deniz canlilarina zarar verecektir. ayni zamanda tuzlu su ile tatli suyun birden karismasi hava degisimlerine de sebep olabilir. (bkz: meteoroloji)