1969 Yılında Hatay Kırıkhan’da doğdu. ilk ve orta öğrenimini Hatay Kırıkhan’da tamamlayan Yayman, istanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden mezun oldu. Hacettepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünde yüksek lisans yaptı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler
Fakültesinde ‘Türkiye’nin idari Reform Tarihi’ isimli doktora teziyle kamu yönetimi ve siyaset bilimi doktoru ünvanını aldı..
Türk siyasal hayatı alanında akademik kariyer yapan Doç. Dr. Hüseyin Yayman halen Gazi Üniversitesi, iktisadi idari Bilimler Fakültesi, Kamu Yönetimi Bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Hüseyin Yayman, doktorasını tamamladıktan sonra bir süre ANAR ve SETA’da danışman/araştırmacı/uzman olarak çalıştı. Yayman, başta AK Parti olmak üzere, Türk siyasal hayatı, milliyetçilik ve Kürt sorunu konusunda akademik/bilimsel çalışmalarınadevam etmektedir. Hüseyin Yayman evli ve iki çocuk babasıdır.
Üniversitedeki akademik çalışmaları yanında bir süre gazetelerinin yorum sayfalarında siyasal analizler yazan Hüseyin Yayman, yakın zamanda Hürriyet Gazetesinden, Vatan Gazetesine transfer oldu. Yayman, çözüm süreci kapsamında başlatılan Akil insanlar Heyetinde yer aldı. Hüseyin Yayman, halen Vatan Gazetesinde köşe yazarlığı ve CNNTÜRK Televizyonunda yorumcu/siyaset danışmanlığı görevini yürütmektedir.
Kitapları: Birinci baskısı SETA Vakfı yayınları arasında çıkan Türkiye’nin Kürt Sorunu Hafızası isimli çalışması bulunan Hüseyin Yayman’ın yayınlanmış bazı eserleri şu şekildedir:
Türkiye’nin idari Reform Tarihi (Turhan Yayınevi), Kürt Sorunu Nasıl Çözülmez(Ed.), Türkiye’nin Kürt Sorunu Hafızası(3.Baskı, Doğan Kitap). Türkiye’de Kamu Yönetimi (2. Baskı Nobel Yayınevi), Yönetim Bilimi (9. Baskı Nobel Yayınevi), Mahalli idareler (3. Baskı Nobel yayınevi), insan Kaynakları Yönetimi, (6. Baskı Nobel yayınevi). Türkiye’nin Açılım Politikaları(Meydan yayınevi). Son olarak yazarın, devlet-PKK görüşmeleri konusundaki çalışması yayına hazırlanmaktadır.