dünyanın 217 trilyon dolar borçlu olması

entry2 galeri
    1.
  1. Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) verilerine göre küresel borç seviyesi, gelişmekte olan ülkelerin yaptıkları 3 trilyon dolar borçlanmanın etkisiyle 217 trilyon dolara ulaşarak rekor kırdı.

    2017 ilk çeyrek sonu itibarıyla borç stokunun dünya yıllık GSYH'sına oranı yüzde 327'ye ulaştı. Geçtiğimiz yıl gelişmiş ekonomilerde kamu ve özel sektör borcu toplam 2 trilyon dolar azalırken, gelişmekte olan ekonomilerde borç 3 trilyon dolar artarak 56 trilyon dolara yükseldi.

    Gelişmekte olan ekonomilerde borç/GSYH oranı 2017 ilk çeyrekte 2016'nın aynı dönemine göre 5 puan artarak yüzde 218 oldu. Çin'in borcu 2 trilyon dolar aratarak 33 trilyon dolar seviyesine yükseldi. IIF raporuna göre gelişmekte olan ekonomiler 2018 sonuna kadar 1.9 trilyon dolar borç ödeyecek ve bunun yüzde 15'i dolar cinsinden. Geçen yıl gelişmekte olan ekonomilerin döviz cinsinden borçlarının 200 milyar dolar arttığına işaret eden IIF, bunun 2014'ten bu yana görülen en yüksek artış olduğunu vurguladı

    Peki bu nedemek?

    Dünya ekonomisinin çarkları adeta borçla dönüyor.

    Küresel finansal krizi aşmak için merkez kapitalist ülkelerin uyguladıkları gevşek para politikaları nedeniyle, dünya dövize boğuldu. Ucuz ve kolay para bulmanın getirdiği rehavetle borçlanma günden güne arttı. Öyle ki Mayıs ayı sonunda Financial Times'da yayımlanan ekonomist Dambisa Moyo imzalı makalede, küresel mali krizin başlangıcından on yıl sonra, dünyanın yeni bir borç krizi yarattığına dikkat çekildi. Ekonomist borçların hacminin yanında şu üç tehlikeye dikkat çekiyor; ABD doları cinsinden borçlarda FED'in faiz artırımları, emtialardaki düşüş nedeniyle ekonomileri buna bağlı ülkelerde ödeme zorluğu ve dünya büyümesindeki karşılık durumun borçlar kontolünü sorgulanır hale getirmesi.
    4 ...