eğer üniversite tercihleri kılavuzunu inceleyip, tercih yapma aşamasında buraya geldiyseniz kaçın gidin uzaklaşın!!! (büyük tavsiyesi hesabı).
ya işte gelsin bir yer okuyayım 4 sene, bu bölümü okuyayım iş olanakları fazlaymış işte şöyleydi de böyleydi diyorsanız yada bu bölümü okuyup mezun olup devlet memuru olurum...ben size daha ne diyim!!! açıp kpss tercih kılavuzlarına kaç kişi alıyor devlet bakın anlarsınız.
eğer yüksek puanınız yoksa zeki birisi değilseniz evi, arsayı, bağı, bahçeyi, tarlayı, atı, sabanı, orağı satın stuttgart'a basmayın tabide gidip özel üniversitede (cinsiyet fark yaratmaz) hemşirelik, ebelik okuyun en azında ödediğiniz parayı işe girip çalıştıktan sonra amorti edebilirsiniz. en azından özelde ahmet bilmemne mehmet bilmemne beylerin, ağaların köle çalışanı değil de, devletin çalışanı olursunuz yada bunlarla 4 sene okumakla felan uğraşmayıp şimdiden bir meslek edinmeye çalışın daha çok geç olmadan. bakınız (berberlik, oto tamirciliği vs.)
devlet memurluğu düşünmüyorsanız, (özeliniz sektörse :d:d) bu bölümden ekmek yemeniz için özel sektörde torpil imkanınızın çok fazla olması, ingilizce konuşabilmeniz (bilmeniz değil) çok güçlü bir iletişim yeteneğinizin olması, artı değer olarak bayan olmanız gerekiyor. bir firmada işe alınmanız için önce iyi bir firmada işe girebilmeniz lazım (cümlede bir hata yok yeni mezunlar ve iş arayanlar anlar yazdıklarımı) tüm personel ve ik süreçlerinin uygulandığı bir yerde minimum 2 yıl çalışmanız iş kanunlarını 4857, 5510, 6331 çok iyi bilmeniz ve oldukça fazla iş mülakatları yapmanız lazım. çok tecrübelenmeniz lazım ki daha iyi ücretle (işte 2000-3000 tl maximum :d) başka firmalarda iş bulabilesiniz. diyorsanız ki işe girdiğim yerdeki müdürüm şefim uzmanım beni geliştirirler, onlardan çok şey öğrenirim felan adama gülerler tek başınasınızdır. kimse sizin iş hayatında yükselmenizi istemez oda bilir bu arkadaş ilerde bizim yerimizi kapmasın bizi postalamasınlar. bu bölümde çalışıp iş hayatında çok boş şeylerlerle de uğraşırsınız diğer birimlerin kaprislerini dedikodularını çekersiniz (personel yönetimi demiyorum) salt insan kaynakları birimi çalışanı olursanız. kimsede sizin çalıştığınızı düşünmez. ha ik mı? yatıyor onlar ya.. gibi.
bir kriz veya küçülme olduğunda ilk bu departmandakiler işten çıkarılır. işe giriş çıkış oranının (turnover) en yüksek olduğu departmandır kendileri. bunu insan kaynakları müdürü, uzmanı, elemanı iş ilanlarına bakarak da anlayabilirsiniz.
(bkz: insan kaynakları stajyeri alarak bedavadan personel çalıştırma)